fbpx

В Івано-Франківську Гриневич пояснила майбутні зміни освітнього законодавства

Суспільство 15:34, 26.09, 2017

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич сьогодні на брифінгу в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу розповіла про вдосконалення у системі освіти, які очікуються у зв’язку з початком дії Закону України "Про освіту".

Як писав КУРС, вчора, 25 вересня, Президент України Петро Порошенко підписав Закон України "Про освіту", прийнятий Верховною Радою 5 вересня.

Лілія Гриневич розповіла, що прийняття закону "Про освіту" – це лише початок освітньої реформи, оскільки він тягне за собою зміни у широкому спектрі освітнього законодавства.  

"Дуже важливо, що сьогодні цим законом ми розпочинаємо перехід від пострадянської системи освіти до системи освіти, яка орієнтована на отримання ключових компетентностей для ХХІ століття. І спектр цих компетентностей є значно ширший, ніж те, що ми формували у традиційній школі",  зазначила Міністр.

За її словами, відтепер місією освіти буде не лише дати знання і вміння їх застосувати у житті та професії. Інформація зараз дуже швидко примножується, і вже замало щось завчити і лише потім це використовувати. Людині потрібне критичне мислення, вміння шукати необхідну інформацію, вирішувати значні проблеми, керувати своїми емоціями, співпрацювати з іншими, вирішувати складні комплексні завдання, і на це буде спрямована система освіти.

"Для нас надзвичайно важливий з точки зору професійно-технічної освіти, фахової передвищої і вищої освіти взаємозв’язок з потребами української економіки і з ринком праці,  пояснила Гриневич.  Зокрема, цей закон вперше презентує реальну взаємодію системи освіти з ринком праці через створення відповідних інституцій: Національного агентства з кваліфікацій, запровадження дуального навчання,  і це теж одна з важливих доріг, які нам потрібно пройти у цій реформі для того, щоб наблизити потреби ринку праці до освітнього продукту, який очікують на ньому".

Також вона додала, що нову демократичну сучасну систему освіти характеризує ряд нововведень, серед яких педагогічна свобода для вчителів і викладачів, хоча і збільшуються вимоги до їх кваліфікації. Передбачена і автономія вищих навчальних закладів, і ціла низка інших "новел".

Нагадаємо, в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулося спільне засідання Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України та членів Президії спілки ректорів вищих навчальних закладів за участі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: