fbpx

В Івано-Франківську навчатимуть майбутніх реабілітологів. ВІДЕО

Суспільство 17:10, 20.06, 2017

Івано-Франківський національний медичний університет один з перших в Україні отримав ліцензію на підготовку фахівців спеціальності "Фізична терапія та ерготерапія". У виші готуватимуть реабілітологів відповідно до європейських стандартів.

Спортсмен, богатир Назар Павлів з відсутністю якісної реабілітації стикався неодноразово.

"Фізична реабілітація є частиною фізичної культури, тому я оцінюю її як спортсмен. У нас зараз багато людей займається фізкультурою і спортом, і тому травми можуть бути у будь-кого. Після травми потрібно консультуватися у хорошого реабілітолога", – говорить Павлів.

Окрім цього, спортсмен каже, що в медзакладах потрібне і оновлене обладнання. Був випадок, коли велетню треба було зробити МРТ, однак обладнання, яке є в івано-франківських клініках, має обмеження щодо ваги пацієнта. Тому він змушений був шукати медичної допомоги в інших містах. Тепер покладає великі надії на фахівців, які за кілька років закінчать нову спеціальність в ІФНМУ.

Ректор університету Микола Рожко зазначає, що потреба у якісних реабілітологах назріла давно і лише зараз вдалося отримати ліцензію на навчання фахівців. В закладі є відповідна матеріальна база для цього.

"Ми зараз живемо в суворій реальності. І ми відчуваємо гостру потребу у цій спеціальності, і вона буде лише збільшуватися. У нас є відповідна база, науковий, кадровий потенціал", – розповідає ректор.

Завідувач кафедри травматології та ортопедії ІФНМУ, професор Вадим Сулима каже, що вже давно мріє викладати цю спеціальність, оскільки травматологія міцно пов’язана з реабілітацією.

"Наразі все покинуто на відповідальність самого хворого і його бажання одужати. Таку людину, яка була би навчена, як це зробити, знайти дуже важко", – констатує Вадим Сулима.

Науковець зауважує, що реабілітація потрібна не лише тим людям, які отримали прямі фізичні травми, а й тим, хто пережив інсульти, інфаркти, вроджені патології, хронічні захворювання легень, опорно-рухового апарату.

Навчання на спеціальності "Фізична терапія та ерготерапія" коштуватиме 10 тисяч гривень на рік. Відкрито перший набір на 100 місць.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: