fbpx

В Івано-Франківську планується відкрити першу Арт-резиденцію

Культура 11:11, 19.11, 2014

В Івано-Франківську відбулась презентація проекту Арт-резиденції – мистецької платформи, створеної для комунікації художників та впровадження концепції актуального мистецтва в Івано-Франківську. Подія пройшла за участю куратора резиденції художника Євгена Самборського.

Арт-резиденція є однією з ініціатив середовища "Тепле місто". Вона покликана впроваджувати сучасні тенденції актуального світового мистецтва, створювати можливості для широкого діалогу між художниками. Ідея проекту передбачає впровадження розповсюдженої світової практики мистецької стипендії, яка створює для художника передумови для творчості, а відтак – відкритого творчого діалогу.

Арт-резиденція в Івано-Франківську передбачає запрошення до міста західного митця, який протягом часу свого перебування – одного-двох місяців – створює арт-об’єкт – скульптуру, архітектуру, настінний живопис – в публічному просторі міста. Таким чином, формат запропонованої Арт-резиденції передбачає "вихід" поза межі галереї, роботу художника у відкритому просторі, що збільшує можливості діалогу художника та глядача. Для цього вивчається практика розвитку подібних тенденцій у Західному світі, щоб уникнути руйнування пейзажу, натомість гармонійно доповнити його. 

Другий аспект перебування художника – це проведення освітньої програми у форматі відкритого діалогу: організація відкритих лекцій та майстер-класів, а також можливість долучитись до спільної роботи над проектом. Такий формат створює передумови для спілкування художників, спільної роботи, пошуку порозуміння та можливих шляхів співпраці. 

Проект Арт-резиденції в Івано-Франківську – це спроба показати "іншу" сторону мистецтва, яка говорить сучасною мовою, розповідає актуальні історії та намагається дати відповіді на питання сьогодення. 

Активний етап резиденції заплановано на весну 2015 року.

Довідково: Євген Самборський – український художник, лауреат Першої спеціальної премії PinchukArtCentre 2013 в складі формації Open Group. Переможець конкурсу для українських молодих художників МУХі-2012 (Молоді Українські Художники-2012), резидент першої київської резиденції для молодих художників Kyiv AIR. Його роботи – це об’ємні мистецькі проекти, що досліджують тему взаємин між людьми, пошук діалогу та самоусвідомлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: