fbpx

В Івано-Франківську поділились досвідом розбудови "розумних міст"

Суспільство 22:12, 31.03, 2016

30 та 31 березня в Івано-Франківську проходив Національний круглий стіл "Розумні міста та електронне урядування" для обговорення подальшого розвитку "розумних міст" України у контексті реформи децентралізації.

У конференції взяли участь представники Європейського Союзу, Програми розвитку ООН в Україні, Європейської економічної комісії ООН, Міністерства регіонального розвитку, Державного агентства з питань електронного врядування України разом із українськими муніципалітетами. Учасники заходу шукали нові рішення для покращення співпраці між громадянами країни та її урядами, інформує прес-служба МВК.

Національний круглий стіл організовано за підтримки спільного Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Українські міста поділились власним досвідом щодо введення системи електронного врядування, упровадження нових технологій для підвищення прозорості міста та якості життя мешканців.

Конференцію відкрив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків:

"Маємо нагоду перейняти певний досвід у побудові "розумного міста". Я переконаний, що Івано-Франківськ має багато гарних прикладів електронного документообігу і самоврядування, надання адміністративних послуг. Силами нашої команди впроваджується низка проектів, про які Ви мали можливість слухати раніше. Це бюджет участі, який був прийнятий цього року сесією міської ради. Так ми перейняли європейську практику залучення активної громади до розподілу бюджетних коштів. Також в Івано-Франківську вже кілька років існує програма розвитку місцевого самоврядування, де будинкові комітети, ОСББ, громадські організації, які працюють при школах та закладах культури, мають змогу реалізувати свої проекти".

Учасники заходу проаналізували практичні приклади розробки стратегій "розумних міст" по всьому світу та обговорили можливості запровадження цих стратегій у малих містах.

Дводенна дискусія включала візити на комунальні об’єкти Івано-Франківської міської ради, які уже діють на принципах "розумних міст": енергоефективність, система роздільного сортування сміття тощо.

Проект також представив план заходів, спрямованих на підтримку інноваційного врядування на муніципальному рівні. Особливу увагу приділили таким важливим аспектам, як прозорість і підзвітність у місцевих державних закладах, а також надання послуг за принципами електронного врядування.

Третя фаза проекту впроваджується протягом 2014-2017 років із загальним бюджетом 23.8 млн євро, наданих Європейським Союзом (23 млн євро) та ПРООН (800,000 євро). Мета – сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських ініціатив у селах та містах України. Новим компонентом третьої фази проекту є компонент із розвитку міст, що охоплює 25 малих міст у 12 областях України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: