fbpx

В Івано-Франківську представили роботи художників-абстракціоністів

Культура 19:55, 12.01, 2016

Виставка абстрактного мистецтва івано-франківських художників відкрилася у галереї "Арт на мур" 12 січня.

Показ робіт художників, які працюють у напрямку абстракціонізму, у Фортечній галереї "Бастіон" відбувається уже вчетверте. Цього разу відвідувачі зможуть побачити роботи 21 художника.

Зважати на зусилля митців запропонував під час відкриття куратор виставки Павло Сулименко: "Абстракція передбачає, що художник вивертає свою душу назовні. Повірте мені, якщо він не зможе вивернути душу й подати це – ви не побачите абстрактної роботи. У нас у Франківську уже тривала традиція влаштовувати такі виставки, тому ми хотіли б, щоби відвідувачі поставилися з великою повагою до художників, які працюють у цьому напрямку".

Більшість представлених робіт створили молоді митці, для яких це чи не перша участь у виставках. Серед них є картини Валер’яна Федорюка, Олександра Сирія, Андрій Єфіменка. Поруч із роботами початківців виставлені полотна і досвідчених майстрів, як от "Час піднесення" Леона Кондрачука.

Художник Мирослав Яремак під час презентації зауважив, що різні роботи франківських абстракціоністів потребують більшого простору для показу й критичного аналізу.

"Виставка уже формує свій локальний формат. Зацікавлення абстракціонізмом не згасає, добре, що підтягуються молоді художники. Маємо надію, що у нас сформуються хороші абстракціоністи. Як ви бачите, кількість і формати представлених робіт або передбачають більшу вибірковість, або поширення експозиційної площі. Для цієї виставки мало місця, і роботи починають їсти одна одну. А сенс має глибокий зміст робіт, який тягне за собою нові смисли", – сказав Мирослав Яремак.

Олійні полотна, картини гуашшю, аквареллю, роботи, створені олівцем та акрилом – нові, створені переважно у 2015-му й навіть уже у 2016-му році, як наприклад, роботи Олександра Зорія і Радислава Васильківа.

Учасником виставки став і Микола Якимечко, голова правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України.

"Кожен художник у собі має камертон, який говорить, чого не треба нести на загальний огляд. Якщо хтось думає, що абстракція – це несерйозно, то він нічого не розуміє в абстракції. Зображення на полотні передбачає створення образу, і всі виражальні засоби, які використовує автор, – із академічної школи. Річ у тому, що художник відсуває зайве, залишаючи найголовніше. І це найголовніше – із підсвідомого, у ньому вся цінність відчуття оголеного нерва, коли абстрактна робота дійсно хвилює".

Різні за основним кольором, фактурою, технікою виконання роботи художників Едуарда Ніконова, Сергія Дубинського, Ксенії Михальченко, Віктора й Галини Бабак також можна подивитися до 2 лютого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: