fbpx

В Івано-Франківську презентували один із перших проектів екопарку біля озера

Суспільство 17:15, 01.07, 2015

Випускниці Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника презентували проект облаштування паркової зони громадського екопарку поруч із міським озером з боку вулиць Гурика – Ленкавського.

У своєму проекті Мар’яна Кожушок та Іванна Шестерняк намагались максимально зберегти екологічну зону та організувати відпочинкову зону для батьків з дітьми.

Мар’яна Кожушок розробила проект самої місцевості, який передбачає дитячий майданчик, пішохідні та велодоріжки, фонтан, амфітеатр, лабіринт, численні лавочки, альтанки, та головне – зелені насадження. Біля зеленої зони передбачена парковка та автобусна зупинка.

"Концепція проекту розроблялася на функціональності і на збереженні зеленої зони нашого міста, оскільки вона є зараз занедбаною",  розповіла Мар’яна.

Автор дитячого майданчика Іванна Шестерняк – мама двох дітей, тому до завдання підійшла із врахуванням власних переживань. Основні акценти вона зробила на натуральній сировині та приглушених кольорах.

"Використана деревина, бруківка. Немає яскравих кольорів, бо діти і так агресивні. Все зроблено у спокійних кольорах, щоб і діти, і їхні батьки могли відпочивати",  зазначила Іванна.

За словами координатора ГО "Поступовий гурт франківців" Сергія Адамовича, такий проект цілком реально втілити в життя і до цього долучаться різні громадські організації, зацікавлені в збереженні зелених зон Івано-Франківська.

"На основі цього базового проекту ми будемо йти з пропозиціями до міської влади. Частково ми вже залучили грантові кошти – 1000 доларів, які ми виграли у проекті "Майстерня клімату". Є напрацювання з виробничими підприємствами, які долучаться і вкладуть свою частку. На маленький дитячий еко-майданчик вже кошти є",  розповів Сергій Адамович.

Директор департаменту архітектури та містобудування м. Івано-Франківська Володимир Гайдар сказав, що цілком підтримує громадськість. Він зауважив, що однією з проблем, які є сьогодні при проектуванні територій, є відсутність кваліфікованих ландшафтних дизайнерів та відповідних пропозицій.

Окрім цього, до того стану, який спостерігається на обговорюваній ділянці озера, довела недбалість людей протягом останніх 12 років.

"Ця ділянка потребує, в першу чергу, догляду. Що потрібно зеленим зонам? Не так протрасувати асфальтові чи ще якісь доріжки, як доглянути траву, яка є… Якщо буде акуратно доглянуто – будуть дерева в тому стані, який треба, буде травичка гарно підстрижена і вирівняна, тоді не буде можливостей там робити якусь шкоду",  зазначив Гайдар.

Він наголосив, що сьогодні представили лише один із перших проектів, і висловив сподівання, що незабаром їх буде більше. 

Як повідомляв КУРС, на громадських слуханнях мешканці Івано-Франківська вирішили звернутися до мерії із вимогою зберегти рекреаційну зону замість забудови ділянки біля міського озера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: