fbpx

В Івано-Франківську презентували величезне полотно "Передчуття Голгофи" Миколи Стороженка

Культура 17:03, 10.03, 2015

Сьогодні у фойє Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. І. Франка Микола Стороженко презентував своє полотно "Передчуття Голгофи".

"Це твір, який в правильний спосіб на духовному рівні воює зі злом і промовляє про те, що Бог є. Такий вигляд має один із варіантів святості", – зауважив голова правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України Микола Якимечко.

Над полотном митець працював протягом останніх кількох років. Він стверджує, що раніше не міг би написати таку картину.

"Ця робота виношувалась довго. Це наслідок того, що я пережив. Це картина про пітьму, про темряву, про зло, якого не повинно бути на планеті, на нашій славній прекрасній Україні. Все повинно бути очищено, душевно, як це належить нашому народу", – розповів Микола Стороженко.

Митець зазначив, що цей твір є відповіддю на те, що творилося і в його душі, і з нашим народом.

Митрополит Івано-Франківський і Галицький православної церкви Київського патріархату Іосафат зазначив, що картина різко вирізняється з-поміж інших творів мистецтва і має свій глибокий зміст і символізм сцени, що зображає умивання ніг апостола Петра Ісусом Христом.

"Це потрібно перенести через своє серце і душу. Це не просто картина, яку хтось десь написав. Треба виходити з того, що хотів вложити в цю картину художник. Він вкладав у неї свій внутрішній стан, свої переживання, емоції, бачення, – зазначив о. Іосаф. – У зображеній сцені заложене все євангельське вчення, а воно базується на любові до ближнього".

В Івано-Франківському драмтеатрі картину можна буде побачити до кінця березня.

Сьогодні ж у виставковому залі НСХУ відкрили виставку робіт учнів Миколи Стороженка "Від школи до храму".

Завтра о 14 год. у кінотеатрі "Люм’єр" усі охочі зможуть безкоштовно переглянути фільм про Миколу Стороженка.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: