fbpx

В Івано-Франківську пройде фізична вистава "Метаморфози"

Культура 23:15, 16.02, 2016

Вистава є частиною промоції фестивалю PORTO FRANKO ГОГОЛЬFEST, який відбудеться в Івано-Франківську в червні цього року.

"До Івано-Франківська завітає україно-нідерландсько-польський проект – вистава "Метаморфози". Як промозахід нашого фестивалю в тому числі. Після резиденції у Любліні та прем'єри у Києві митці обрали Франківськ, бо "запам'ятали його дуже теплим і атмосферним ще з літа 2011 року, коли тут проходив фест "PortoFrankо"…
Музика наживо+анімація. Опісля – спілкування з глядачами про те, як кожен з нас та всі разом можемо впливати на зміни у собі, навколо себе та що можемо зробити, аби припинити/не допустити війну",  повідомила в соцмережі організаторка фесту Надія Шегда. 

В рамках міжнародного проекту Mime Wave Ukraine в Івано-Франківську буде представлена "Метаморфоза"  музична, візуально-пластична вистава про сучасну українську повсякденність та зміни в країні, йдеться на сайті PORTO FRANKO ГОГОЛЬFEST.

Виставу покажуть в Івано-Франківській обласній філармонії 19 лютого о 19:00.

Mime Wave Ukraine  це некомерційний проект, створений українськими, голландськими та польськими діячами мистецтв. Якщо коротко і спрощено  "рух мімів". Насправді ж, це довга історія, довжиною в 5 років, яка вміщує в себе багато зусиль і колосальної праці.

"Метаморфоза"  це відображення змін, що відбуваються в українському суспільстві, за допомогою фізичного театру, анімації та живої музики.

У фізичному театрі основний засіб вираження  це тіло і динаміка, знак і символ, психологічний жест. Сприйняття відбувається на дуже тонкому, чуттєвому рівні, і мета  викликати у глядача глибинні асоціації, емоції та рефлексію на тему.

"Для мене метаморфоза  це безкінечний шлях уперед. Це спосіб не зупинятись, увесь час бути в розвитку. Сама робота над нашим перфомансом  це одна безперервна метаморфоза: від народження думки до втілення її в русі, лініях, формах, звуках. В процесі роботи змінюємося й ми самі, наші погляди на оточуючий світ, людей поряд з нами. Впевнена, що з цього проекту наші особисті метаморфози лише починаються…" (Наталія, учасниця проекту).

Підготовка вистави відбувається в Польщі за підтримкою Культурного центру в Любліні  саме там четверо українських артистів, двоє голландських музикантів і один український художник-аніматор разом з режисером створюють міжнародну мультидисциплінарну роботу.

Фізичний театр  це нова методика для українського театрального простору, оскільки в пострадянському контексті театр все ще залишається драматичним. Міністерство культури України фінансує тільки класичні театри, в той час як у країнах Європи розвиток театральної сцени випереджає українське сьогодення щонаймеше на 40 років. Створення сучасного актуального театру  це важливий внесок у розвиток культурного середовища.

В Україні мало можливостей запрошувати європейських театральних діячів, а ті нечисленні проекти, які відбуваються, як правило, обмежуються Києвом. Саме тому "Метаморфози" Mime Wave будуть показані в різних містах країни.

Прем'єра відбулася в Києві 13 лютого в Центрі ім. Леся Курбаса. 16 лютого  виставу побачила Вінниця.

"Метаморфози" також будуть показані в Івано-Франківську 19.02, за підтримки програми "Тепле Місто", та у Львові 23 лютого.

Покази вистави будуть супроводжуватися відкритими майстер-класами з фізичного і партісіпатівного театру.
У квітні 2016 року "Метаморфози" побачить Голландія, чий фестиваль Europe By People виступив головним партнером проекту.

Учасники проекту:
Анастасія Любченко – режисер / художник 
Засновник проекту Mime Wave Ukraine.
Музика  Мariothijs (Thijs Felperlaan and Mario van der Velden), Нідерланди.
Наталія Скрябіна – перформер / художник-аніматор
Викладач пантоміми в Київській академії естрадного та циркового мистецтв та режисер анімаційного кіно, учасниця вокальної групи Звучі Дочі.
Патриция Пивош  дизайнер костюмів, Польща
Ольга Кебас – перформер
Танцівник, хореограф-постановник, засновник і керівник проекту "Колаж Простору Дії", куратор перформативної програми ГОГОЛЬFEST, завідуюча відділенням сучасної хореографії коледжу КМУАТ ім. Сержа Лифаря.
Данила Данилюк – перформер
Клоун, співзасновник мім-театру буфонади та ексцентрики "Happy people".
Матільда Маріна – перформер
Актриса-мім, режисер українсько-білоруської вистави "DVOE".
Дмитро Гриньов – перформер
Танцівник і перекладач міжнародних фестивалів сучасного танцю.
Колектив Пилорама – декорації

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: