fbpx

В Івано-Франківську Тарас Полатайко презентував проект "Війна. 11 портретів"

Культура 10:15, 27.12, 2014

У краєзнавчому музеї Івано-Франківська відбулось урочисте відкриття проекту Тараса Полатайка "Війна. 11 портретів".

Протягом деякого часу художник спілкувався з пацієнтами хірургічного відділення Головного військового клінічного госпіталю в Києві, які потрапили туди з фронту з важкими травмами. Результатом стала ця виставка, яка вже побувала в Києві, Одесі, Чернівцях і навіть в Торонто та Нью-Йорку. Метою цього проекту є привернення уваги до війни на Сході, а також благодійність. В ході урочистостей хвилиною мовчання вшанували пам'ять одного з військових, Сергія "Динаміта", який загинув під Щастям 18 грудня. Також на виставці є скринька для збору коштів на лікування військового з Івано-Франківська, в яку лише на відкритті люди вкинули кілька сотень гривень, пише Стик.

"Війна. 11 портретів" – це мистецький проект, в який входять 11 фотопортретів, зроблених фотографом Павлом Тереховим, а також аудіозаписи розмов Тараса Полатайка із пораненими військовими. Ці аудіозаписи відвідувачі виставки можуть послухати дуже простим способом  біля кожного з фотопортретів висить плейер з навушниками, і на цих плейерах  записи розмов, що не піддавались ніякій обробці. Як стверджує художник, це додає проекту натуральності і правдивості.

"Я розпочав цей проект в серпні, для національного музею України в Києві, а тепер він "їздить" різними містами. Цим проектом музей розпочав програму "Леви своїх не лишають", суттю якої ось що: поети, художники та інші творчі люди приходять та роблять концерти, виставки, аукціони з благодійною метою. Хлопці на цих фото з різних куточків України, тут є і добровольці з Майдану, і строковики, і ветерани-афганці. Один з них загинув в минулий четвер під Щастям – це Сергій "Динаміт", чудова була людина. Спілкуватись із ними було спочатку важко, адже вони з підозрою ставились до будь-яких журналістів. Але коли хлопці дізнались, що це благодійний проект для АТО, робота пішла значно швидше",  розповів автор проекту Тарас Полатайко.

"Це великі борці, які борються кожного дня. І за себе, і за нас всіх. В Івано-Франківську ми збиратимемо кошти на лікування 23-річного Тараса, жителя нашого міста. Він воював з сепаратистами у складі 128-ї бригади, а зараз знаходиться у Києві на лікуванні",  зазначила Наталя Сербин, волонтер з організації "Поранені SOS".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: