fbpx

В Івано-Франківську відкрили виставку картин благодійного пленеру

Культура 17:51, 13.01, 2016

У Фортечній галереї "Бастіон" представили роботи художників-учасників "Гошівського різдвяного пленеру".

Пленер відбувався у селі Гошів Долинського району із 17 до 27 грудня 2015 року. 16 художників із Івано-Франківщини, Львова, Тернополя й Києва упродовж 10 днів приймав отець Дем’ян Кастран у Гошівському греко-католицькому монастирі Чину святого Василія Великого.

"Художники з різних міст України вперше разом були на Ясній горі у Гошеві і для себе відкрили цю святиню. Пленер об’єднав митців і у перспективі поєднає людей, які оглядатимуть роботи художників. Ці твори відкриють для відвідувачів бажання відвідати Гошівський монастир, оскільки виставка відбуватиметься не тільки в Івано-Франківську. Хоч була негода в тому часі, роботи майстрів світлі й барвисті, осінньо-зимові, навіть деякі з них є весняні. Те, чого не бачить звичайна людина, бачить художник і передає відчуттями свого серця. Ми би хотіли, щоб цей пленер став традиційним, відбувався кожного року і по-новому відкривав для людей прекрасні карпатські колорити", – розповів отець Дем’ян.

На огляд відвідувачів виставлені роботи івано-франківських художників Василя Красьохи, Богдана Кузіва, Анатолія Мельника, Володимира Повшика, Володимира Сандюка, Романа Лучука з міста Косів Івано-Франківської області.

Також два своїх полотна на благодійну виставку передав Богдан Бринський: "Наступного разу треба запрошувати ще майстрів зі Сходу, щоби вони проводили пленери й у Верховині, – сказав художник. – А з цією виставкою ми вступаємо у Рік милосердя, вносячи свою невеличку лепту у в нашу розбудову і перемогу, єднання і розуміння, що то є наша земля, нам її берегти й розбудовувати".

Виставка в Івано-Франківську перебуватиме до 18 січня, після чого картини художників покажуть у Києві, в Національному заповіднику "Софія Київська". 5 лютого виставка відкриється у столиці, а вже 13 лютого там відбудеться аукціон-продаж полотен. Усі зібрані кошти будуть спрямовані на придбання обладнання для реабілітації воїнів АТО.

Сама ж поїздка художників та організація виставки відбулися за підтримки Міністерства культури, благодійників регіону та Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Приємного перегляду відвідувачам під час відкриття побажав меценат Віктор Вінтоняк, а голова обласної державної адміністрації Олег Гончарук, оглянувши експозицію разом із дружиною та донькою, висловив надію, що захід стане початком визнання Івано-Франківська духовним центром всієї України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: