fbpx

В Івано-Франківську відкрили виставку робіт загиблого героя Віктора Гурняка

Наша історія 15:57, 13.01, 2015

В івано-франківській фортечній галереї "Бастіон" друзі загиблого бійця батальйону "Айдар" Віктора Гурняка відкрили виставку його світлин "Від Майдану до війни".

Нагадаємо, що Віктор Гурняк "Гартік" загинув під час мінометного обстрілу у жовтні 2014 р. поблизу селища Сміле на Луганщині, вивозячи поранених вояків АТО з місця бою. Гурняк належав до Пласту (Курінь ОЗО), був засновником фотоагентства LUFA, позаштатним фотокором REUTERS Insider, УНІАН. Після численних поїздок на Схід, як репортер і волонтер, Віктор Гурняк прийняв рішення вступити в ряди "Айдару".

Пластун та друг Тарас Зень розповів, що перший же бій для Віктора став останнім.

"Ця історія сталася з 32-им українським блокпостом, коли його оточили сепаратисти і завданням було вивести цих хлопців з оточення. "Гартік" якраз був тим, хто зголосився допомогти. Коли вивозили поранених, під час мінометного обстрілу, уламок міни попав у Віктора", – розповів Тарас.

До виставки увійшло 30 фотографій Віктора Гурняка. За словами фотографа та друга Петра Задорожного, намагалися відібрати найкращі фотографії як з художньої, так і з історичної точки зору.

"Ми уже скрупульозно відбирали, щоб обрати найкращі роботи. Тут є Майдан від початків до фактичного кінця, є війна до останнього дня. Остання фотографія зроблена за годину до смерті. Вона високої цінності художньої не несе, але це остання фотографія Віктора, історична… Там зображена ця машина, яка поламалася, через яку він загинув", – розповів Петро.

Він також згадав, що два роки тому, у 2012, разом з Віктором у "Бастіоні" презентували виставку "Євро-2012".

Фото з Майдану вже експонувалися у Львові на річницю Революції. Фото з війни вперше показали публіці саме в Івано-Франківську. Наступним містом, що побачить усі ці роботи, стане рідне місто загиблого – Тернопіль. Паралельно виставка також проходить у Чикаго та йдуть переговори з представниками ряду європейських міст.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: