fbpx

В Івано-Франківську відсвяткували 100-річчя славетної Ірини Маланюк

Культура 22:34, 29.01, 2019

Малу залу Івано-Франківської філармонії сьогодні, 29 січня, заповнили поціновувачі таланту Ірини Маланюк. Вони прийшли на презентацію автобіографічної книги співачки "Голос серця" під редакцією Богдана Котюка. Також відбувся круглий стіл, присвячений сторіччю від народження відомої уродженки Станіславова.

Ірина Маланюк – одна з найвідоміших у Європі оперних співачок ХХ століття. Попри те, що 50 років вона не була на батьківщині, завжди чітко ідентифікувала себе українкою.

Богдан Котюк, композитор, музикознавець, директор першого в Україні Львівського Товариства Ріхарда Ваґнера, згадав, як розпочинав роботу над перекладом: "Повертаючись на Україну, Ірина привезла з собою автобіографічну книгу "Голос серця", яка була видана у Відні. Звісно ж, австрійське видавництво мало всі права на книгу. Тоді Ірина сказала мені, що дуже мріє видати книгу саме українською. І я пообіцяв це зробити".

Ірина Маланюк – яскравий приклад таланту неймовірної величини, що зміг зберегтися на чужині та не втратити українських коренів. Вона завжди, де б не була, показувала це якістю своєї творчості, наголосив Богдан Котюк.

Цікаві спогади про Ірину Маланюк та її важливість в житті кожного свідомого українця говорили музикознавиця та авторка книги про співачку "Історія однієї кар’єри" Стефанія Павлишин, директорка львівського музею Соломії Крушельницької Галина Тихобаєва, доктор мистецтвознавства ПНУ ім. Василя Стефаника Ганна Карась. Також в залі були присутні люди, які з особливим трепетом оберігають ім’я величної українки з Галичини, – її родичі Віра Білевич та Борис Монібович.

Організатори розповіли, що у місті пам’ятають про славетну землячку. Ще починаючи з 2007 року в Івано-Франківську проводиться Всеукраїнський конкурс молодих вокалістів імені Іри Маланюк, а 29 червня 2014 року на будинку, який був збудований її батьком, лікарем, на вул. Грушевського, 17 встановлена анотаційна дошка. Крім того, з вересня 2017 року міська філармонія носить її ім’я.

Святкування 100-річчя від дня народження Іри Маланюк продовжилися урочистим погашенням спеціальної марки та конверта та святковим концертом "Я – українка з Галичини".

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: