fbpx

В Івано-Франківську вперше покажуть ризу чудотворної ікони

Культура 12:49, 19.03, 2018

Зовсім недавно мешканець Івано-Франківська прийшов до краєзнавчого музею і приніс фрагмент срібної ризи, який він знайшов у 1997 році на розвалинах старої хати у Зарваниці. Дивовижно, але знахідка виявилася частиною оригінального окладу, що обрамлював зниклу із Зарваниці в часи Другої світової ікону Розп’яття Спасителя.

Фрагмент срібної ризи покажуть у Івано-Франківському краєзнавчому музеї 22 березня в експозиції "Повернення сакральних реліквій". Щодо подальшої долі чудотворного артефакту мистецтвознавець говорить досить стримано, пише Укрінформ.

"Це буде предмет перемовин Церкви, власника. Втім, це вже буде зовсім інша справа. А зараз ми хочемо повернути людям їхню історію", – наголошує Валерій Твердохліб. 

Поряд із зарваницькою реліквією мистецтвознавці покажуть ще й унікальну гравюру Розп’яття, яку знайшли у Варшаві. На ній видно оригінальний підпис Атанасія Шептицького та молитву до Христа українською. Цей артефакт українці теж побачать вперше. 

Загалом, виставку сакральних творів мистецтвознавці вже називають подією міста. Припускають, якщо зарваницькі святині все ж і повернуться на свою батьківщину, Івано-Франківськ не залишиться без власних шедеврів. Один із них теж представлять у цій експозиції. Це унікальна картина Осипа Сорохтея "Зняття Ісуса Христа з Хреста". Її погодився надати для виставки Кафедральний собор Святого Воскресіння УГКЦ, що в Івано-Франківську. Картину висотою майже у два метри художник написав у 1935 році. Нині цей твір вважають шедевром європейського мистецтва і припускають, що саме він у майбутньому може стати візитівкою Івано-Франківська як міста, де шанують традиції, історію та культуру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: