fbpx

"Браття і сестри, не мовчіть!" – Епіфанія у конфлікті з Філаретом підтримала Івано-Франківська єпархія ПЦУ

Суспільство 18:16, 13.05, 2019

Митрополита Київського та всієї України Епіфанія підтримали Івано-Франківсько-Галицька, Чернівецька та Хмельницька єпархії Православної церкви України. Йдеться про конфлікт, який стався між теперішнім очільником ПЦУ і попереднім главою УПЦ КП патріархом Філаретом.

Позиція обох єпархій, які виступили на підтримку предстоятеля Епіфанія, оприлюднена на сторінках у Фейсбук. Заяву Івано-Франківсько-Галицької єпархії ПЦУ опублікував митрополит Івано-Франківський і Галицький Іоасаф Василиків. У заяві вказано на небезпеку в діях Філарета. 

"На Об’єднавчому Соборі було прийнято рішення про саморозпуск Української Православної Церкви Київського Патріархату та входження у новостворену Православну Церкву України та обрано Предстоятеля Православної Церкви України, яким став Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Серед осіб, які підтримали таке рішення, був нині Почесний Патріарх Філарет, який намагається повернути нашу Церкву в ізоляцію і відсторонити митрополита Епіфанія від предстоятельства, чого ми не маємо права допустити, бо це шлях в нікуди, це дорога в ізоляцію нашої Церкви", – йдеться у заяві.

Також зазначається, що повернення до попередньої структури Київського патріархату означає втрату Томосу і всіх досягнень церковної незалежності.

"Закликаємо усіх небайдужих до долі нашої ПЦУ архиєреїв, духовних пастирів, увесь православний український люд підтримати митрополита Епіфанія і не допустити реваншу ізоляційних сил. Владики архиєреї, духовні отці, браття і сестри, не мовчіть, піднімайте свій голос на захист Церкви і її предстоятеля, митрополита Епіфанія", – закликає єпархія. 

У заяві Хмельницької єпархії Православної Церкви України, повідомляється, що вона, на чолі зі своїм митрополитом Хмельницьким і Кам'янець-Подільським Антонієм, у всій своїй повноті об’єднавчого процесу залишається вірною ідеалам єдності та висловлює свою підтримку Блаженнійшому митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

"Єпархія залишається вірною Томосу Вселенського Патріарха", – зазначив митрополит Буковинський ПЦУ Данило Ковальчук.

Виступу єпархій ПЦУ передувала заява патріарха Філарета про повернення статусу Київському патріархату, пише Обозреватель. 

На що предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній відказав, що прагнення почесного патріарха Філарета повернути колишній статус Київського патріархату можуть привести до втрати Томосу.

Своєю думкою поділився він в інтерв'ю lb.ua. Митрополит ПЦУ визнав, що Київський патріархат дійсно став предтечею автокефалії української церкви, проте відновлювати його не можна.

"Повага і любов не можуть переважати над розумінням того, що в умовах після об'єднання й отримання Томосу ідея Київського патріархату в тому вигляді, яким він був до Собору, свого часу дала життя, дихання, – може це життя і забрати, розколоти помісну церкву. Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу і всіх досягнень церковної незалежності", – наголосив він.

Митрополит Епіфаній зазначив також, що заяви патріарха Філарета про існування Київського патріархату суперечать юридичному статусу ПЦУ.

Він також розповів, що не всі єпархії вже перейшли до складу ПЦУ. "Київська єпархія, якою безпосередньо керую я, юридично закріпила приналежність до Православної церкви України. Єпархія в складі парафій Києва, які були до 15 грудня 2019 року в Київському патріархаті, якою керує патріарх Філарет, поки що ні", – пояснив митрополит.

Також цими днями в одному з інтерв'ю колишній Предстоятель УПЦ КП Філарет нарікав, що митрополит Київський Епіфаній вкрай рідко спілкується з ним. За словами владики Філарета, у ПЦУ може статися розкол, пише RISU.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: