fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • В міжнародному конкурсі проектів дитячого простору для Франківська переміг проект Привокзальної площі made in China

В міжнародному конкурсі проектів дитячого простору для Франківська переміг проект Привокзальної площі made in China

Культура 17:35, 01.06, 2015

Перше місце в міжнародному конкурсі Child-friendly public space отримав проект громадського простору дружнього до дітей від всесвітньовідомого архітектурного бюро із Шанхаю. В комплексі він передбачає концептуальну модернізацію скверу на Привокзальній площі та прилеглих до неї вулиць і, зокрема, схеми руху.

Перспективним з точки зору містобудування і архітектури та бездоганним з точки зору аналітики і вирішення проблем, притаманних місцю, назвав китайський проект Children Utopia для Привокзального скверу у Франківську координатор конкурсу, представник платформи "Тепле Місто" Андрій Назаренко.

"Кращі проекти міжнародного конкурсу "Child-friendly public space", метою яких було отримання кращих рішень для облаштування дитячих просторів у Франківську, відбирало незалежне професійне журі з шести країн світу. Цей проект був переможцем і в першому, і в дургому турі голосуваня", – повідомив координатор конкурсу. 

Особливість проекту в тому, що він з-поміж двадцяти, які вийшли у фінал конкурсу, є кращим з точки зору стратегії для міста. Його автори, розповів Андрій Назаренко, до створення власне дитячого простору в Івано-Франківську застосували науковий підхід – за наукою поділили дітей за віковими категоріями, виписали для кожної з них розвивальну концепцію, визначили, які активності цікаві для кожного віку. І наклали їх на 5 територій, які пропонували організатори для проектування. Таким чином вийшло, що кожен простір пристосований для певної вікової категорії. Привокзальний сквер перетворили на громадський простір дружній до дітей 6-8 років. 

"Крім того, зроблений дуже ґрунтований аналіз інфраструктури. З точки зору стратегії і аналітики проект абсолютно бездоганний, – висловлює думку організатор і член журі Андрій Назаренко.  Логістика громадського простору передбачає тут підземний поверх. На ньому  паркінг, роботизовані контейнери для сміття, магазини і кафе. Тобто ті конфлікти, які зараз властиві Привокзальній площі  стихійна торгівля, тимчасові закусочні, завантаження транспортом, тиснява через паркуваня тощо,  вони всі повністю вирішені в цьому проекті".

Що стосується реалізації, пояснює Андрій, то проект може бути у такому вигляді як є втілений в кілька етапів. Або ж змінений  спрощений.

Китьайське архітектурне бюро "Пент Апдент", з штаб-квартирами у Шанхаї та  Торонто, яке запропонувало Франківську цей проект, широко відоме на світовому рівні завдяки власне перспективним проектам громадського простору. Його проекти втілені в десятках країн у Європі, Північній Америці та Середній Азії. 

"Для Франківська цей проект найбільше важливий як концепція сучасного облаштуваня конфліктних, з точки зору насиченості інфраструктурою і потребами людей, міських зон", – висловив точку журі координатор конкурсу.

Проект дитячого простору на Привокзальній площі та інші кращі проекти міжнародного конкурсу презентували сьогодні на виставці в середмісті Франківська  на вулиці Вітовського. Франківчанам представили близько 20 кращих конкурсних робіт, відібраних з-поміж 75 проектів із 38 країн світу. Виставка триватиме до 1 липня.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: