fbpx

В обласному управлінні водних ресурсів розповіли, як отримати в оренду ставок

Суспільство 12:16, 06.08, 2015

У зв'язку зі змінами до статті 51 Водного кодексу України змінилася процедура надання водних об'єктів у користування на умовах оренди.

Івано-Франківська область багата на ріки, водосховища і ставки. Гідрографічна сітка області представлена 8321 річкою загальною довжиною 15 656 км. В басейні р. Дністер і р. Прут знаходиться 1364 ставків.

Більшість ставків області знаходиться в оренді, тому виникає ряд питань з боку відпочивальників і орендарів.

Як отримати в оренду водні об’єкти, пояснив начальник обласного управління водних ресурсів Роман Михайлюк.

За його словами, зміни до статті 51 Водного кодексу України змінюють підхід до надання водних об’єктів у користування на умовах оренди.

По-перше, водні об’єкти надаються у користування на земельних торгах у комплексі із земельною ділянкою органами, що здійснюють розпорядження земельними ділянками під водою згідно з повноваженнями, визначеними Земельним кодексом України, відповідно до договору оренди, погодженого з територіальними органами Державного агентства водних ресурсів України.

По-друге, надання водних об’єктів у користування на умовах оренди здійснюється за наявності паспорта водного об’єкта. Обласне управління водних ресурсів може виконати роботи з паспортизації ставків згідно з договором.

Водне законодавство передбачає загальне водокористування та спеціальне водокористування.

Ст. 47 Водного кодексу України передбачає можливість та порядок обмеження права загального водокористування.

Відповідно до положень зазначеної статті, на водних об’єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об’єкт в оренду, що може бути врегульовано у договорі оренди або у додатковій угоді між ними.

Водокористувач, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду.

Орендарі водного об’єкта зобов’язані передбачити місця для безплатного забезпечення реалізації права громадян на загальне водокористування.

"Громадяни України мають право реалізувати свої права на загальне водокористування у передбачених для цього місцях. При визначенні таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку. Щодо орендодавців, то повноваження щодо надання водних об’єктів у користування на умовах оренди у межах населених пунктів належать сільським, селищним і міським радам, а за межами населених пунктів – обласним державним адміністраціям”, – наголошує Роман Михайлюк.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: