fbpx

В Україні щотижня стає на дві партії більше

Політика 19:07, 27.04, 2015

В Україні за півтора року кількість партій збільшилась на третину.

Про це повідомила прес-служба Комітету виборців України у Facebook.

Протягом двох років зареєстровано більше політичних партій, ніж за шість попередніх. У 2014 році в Україні створили 39 нових партій, цьогоріч – 27. При цьому серед партій, які існують нині, найбільше утворено у 2005 році – 24, найменше в 1994-95, 2002-03 роках – по 2 партії і одна у 1990-му.

Зокрема, у середньому щороку в Україні реєструються 5-7 партій.

"Напередодні чергових місцевих виборів зростає ризик виборчих махінацій за рахунок нещодавно створених партій. Зокрема, ці партії можуть виявитись технічними і передавати власні місця в дільничних виборчих комісіях на користь зацікавлених кандидатів та партій", – йдеться у повідомленні.

Крім того, Комітет зауважує, що участь великої кількості партій ускладнює процес адміністрування виборів.

За словами генерального директора КВУ Олексія Кошеля, у виборче законодавство потрібно повернути норму про можливість створення виборчих блоків, що сприятиме "структуризації політичного простору" та зменшенню кількості малих політичних партій. Також він вважає, що варто збільшити прохідний бар'єр для блоків. "Якщо для партій на місцевих виборах ми маємо 3%, то для блоків він мав би становити 5%. Для тих блоків, що об'єднують 5 і більше політичних партій, доцільно встановити бар'єр на рівні 7%",  зазначив Кошель.

Зазначимо, в Україні зареєстрували рекордну кількість політичних партій. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: