fbpx

В Україні скорочується середній клас

Економіка 20:30, 12.07, 2015

В Україні за період економічної та політичної кризи відбулися значні зміни в статусно-споживчій структурі суспільства.

Про це з посиланням на дослідження компанії TNS MMI повідомили в прес-службі TNS в Україні.

Так, починаючи з 4 кварталу 2013 року, в Україні домінує тенденція скорочення вищого середнього шару (так званого середнього класу) і класу, найбільш близького до нього (середнього шару). У той же час приростає частка більш низьких шарів.

"У середині 2014 року тенденція скорочення середнього класу трохи сповільнилася, проте в кінці минулого року відновилася і на початку поточного року досягла рекордно низького значення за останні 4 роки – 9%", – випливає з повідомлення.

1

Якщо в 4 кварталі 2013 року всього 1% населення не вистачало грошей навіть на їжу, то у 1 кварталі 2015 ця цифра збільшилася до 6%. При цьому в 2 рази скоротилася кількість респондентів, яким вистачає грошей на покупку побутової техніки, але не вистачило б на автомобіль – з 22% до 11%.

2

При цьому змінилася не тільки фінансова самооцінка українців, а й загальна самооцінка свого становища в суспільстві.

Збільшилася кількість українців, які вважають своє становище в суспільстві низьким (1-3 бали за 10-бальною шкалою, порівняно з 1 кварталом 2014 на 8%), а от респондентів з високим становищем (оцінили на 8-10) в суспільстві стало незначно менше – всього на 1%.

3

Єдиним регіоном України, де за останній рік трохи зросла кількість людей, які оцінюють своє становище як високе (на 2%), став східний. Але одночасно з цим Схід показує найбільше зростання (на 11%) низької самооцінки в суспільстві.

4

У цьому дослідженні MMI взяло участь населення України 12-65 років, у містах 50 тис. + (Крім АРК і зони АТО). Вибіркова сукупність: 5 тис. респондентів щоквартально. Дослідження MMI проводиться на постійній основі. Шари в суспільстві оцінювалися серед респондентів 16-65 років. Питання щодо становища в суспільстві ставили з 16 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: