fbpx

В Україні за рік зареєстрували рекордну кількість політичний партій

Суспільство 18:25, 25.01, 2016

У 2015 році в Україні зареєстрували рекордну кількість політичний партій – 79. Ще 38 політичних сил з’явилися у 2014 році. В цілому за два останні роки було зареєстровано більше партій, ніж за десять попередніх.

Про це заявив гендиректор Комітету виборців України Олексій Кошель на міжнародній конференції "Виборча реформа і структуризація політичного простору в Україні", повідомили у прес-службі КВУ, пише Zahid.net.

Зі створених у 2015 році партій, що могли взяти участь в місцевих виборах, менше половини висунули своїх кандидатів – 22 партії із 50. Ще 8 політичних сил заявили про своє бажання взяти участь в місцевих виборах, проте не висунули жодного кандидата.

"Фактично ми отримали абсурдну ситуацію, коли кожних чотири дні, включно із вихідними, в Україні реєструвалася нова політична сила. Це не лише підриває довіру суспільства до політичних партій, але і до представницьких органів влади", – зазначив Кошель.

За його словами, головними причинами зростання кількості партій є перетворення реєстрації на різновид бізнесу. Це, зокрема, передбачає торгівлю пакетами реєстраційних документів партій та місцями у виборчих комісіях.

Водночас поява великої кількості нових партій можлива через спрощений механізм реєстрації політичних сил. Наразі закон "Про політичні партії" вимагає зібрати лише 10 тисяч підписів громадян на підтримку рішення про створення політичної сили.

У той же час в Україні відсутній належний контроль держави за створенням партій, додав Кошель.

Зазначимо, загалом в Україні зареєстровано 316 політичних партій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: