fbpx

В Україні запустили першу ядерну установку, розроблену українськими фахівцями

Суспільство 17:42, 23.03, 2016

Установка "Джерело нейтронів" дозволить проводити Україні сучасні дослідження у різних галузях науки та техніки.

Сьогодні у Харкові запустили ядерну установку "Джерело нейтронів", розроблену українськими фахівцями. З розробкою в Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут" ознайомився президент Петро Порошенко, який перебуває з робочим візитом у місті, повідомляє прес-служба Адміністрації Президента.

Порошенко назвав цей проект вдалим прикладом співробітництва в сфері ядерної безпеки і нерозповсюдження ядерної зброї. Проект розроблено за підтримки США в рамках програм про нерозповсюдження ядерної зброї.

"Це не лише добровільна відмова від третього в світі ядерного арсеналу, а й передача високозбагаченого урану і співпраця з міжнародними організаціями для значного підвищення технологічної безпеки", – сказав Порошенко.

Президент наголосив, що Україна робить крок уперед щодо використання новітніх технологій у цій галузі. За його словами, установка "Джерело нейтронів" дозволить проводити Україні сучасні дослідження у різних галузях науки та техніки, розробляти практично весь спектр радіоізотопів для потреб медицини та промисловості, а також вирішувати проблеми ядерної енергетики, продовжувати терміни експлуатації атомних електростанцій.

"Це перша ядерна установка світового значення, розроблена українськими фахівцями за роки незалежності", – сказав Порошенко.

Спільна робота українських спеціалістів щодо створення установки "Джерело нейтронів" проводиться разом із колегами з Аргонської національної лабораторії США, Німеччини, Китаю, Великобританії, Швейцарії, Франції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: