fbpx

В Україні засновано Помісну церкву

Суспільство 18:58, 15.12, 2018

Під час Об'єднавчого собору, який відбувається 15 грудня у Софії Київській, було ухвалено рішення про створення Помісної Української церкви.

Архієреї, священики та миряни УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП вирішили об'єднати церковні структури та створити єдину Помісну церкву в Україні. 

День проведення Об’єднавчого собору Помісної православної церкви в Україні ввійде в історію держави. Про це заявив у своїй промові Президент Петро Порошенко.

"Сьогодні 15 грудня. Цей день увійде в історію як священний день, день створення Автокефальної Помісної Православної Церкви України, день остаточного здобуття незалежності від РФ. І Україна вже не буде пити, кажучи словами Тараса Шевченка, "з московської чаші московську отруту",  заявив глава держави.  Щойно представники УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та група єпископів УПЦ Московського Патріархату заснували об’єднану Церкву. Диво стало можливим завдяки непохитній позиції Вселенського Патріарха Варфоломія, нашої Константинопольської Церкви-Матері". 

На Об'єднавчому соборі обрали предстоятеля Помісної Української церкви. Ним став митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній

"Об’єднана і незалежна українська православна церква – це церква без Путіна. Це церква – без Кирила. Це – церква без молитви за російську владу та російське військо, які вбивають українців. Але це  церква з Богом та Україною!"  наголосив президент. 

Нагадаємо, рішення про початок процедури надання Українській православній церкві Томосу (визнання її незалежною) у Вселенському патріархаті ухвалили ще на початку вересня. Вже 7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій призначив двох своїх представників (екзархів), які допомагали у створенні об'єднаної УПЦ та підготовці до Об'єднавчого собору. 

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив рішення продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Української православної церкви. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ щодо предстоятеля УПЦ КП Філарета і предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія підкреслила неприпустимість майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: