fbpx
  • Головна
  • Новини
  • В Єрусалимі віряни з усього світу чекають на сходження Благодатного вогню

В Єрусалимі віряни з усього світу чекають на сходження Благодатного вогню

15:15, 11.04, 2015

В Єрусалимі у Храмі Гробу Господнього тисячі вірян з усього світу зібралися в очікуванні сходження Благодатного вогню.

Про це повідомляє УНІАН із посиланням на Центр інформації Української православної церкви, посилаючись на главу адміністративного апарату Київської митрополії ієромонаха Віктора (Коцабу), який у складі офіційної делегації відправився за Благодатним вогнем.

У Храмі Гробу Господнього наразі в очікуванні чуда пліч-о-пліч перебувають представники різних конфесій, але першим отримає вогонь тільки православний Єрусалимський Патріарх.

"Сходження Благодатного вогню – це велике чудо, через яке весь світ доторкається до великої тайни Божественної благодаті. Традиційно у цей день близько опівдня з двору Єрусалимської патріархії виходить хресний хід на чолі з Патріархом Феофілом III. Прибувши до храму Воскресіння Христового, процесія прямує до Кувуклії – каплиці, зведеної над Гробом Господнім, і, тричі обійшовши її, зупиняється перед входом", – розповідає отець Віктор.

"Усі вогні у храмі погашені. Паломники з усього світу в напруженому мовчанні стежать за патріархом, якого ретельно обшукують: чи нема запалюючих засобів. Саме в Кувуклії патріарх на колінах молиться перед Гробом Господнім про дарування Святого вогню. Сходження вогню свідчить про почуті молитви та милість Божу і прийдешню радість Воскресіння. Патріарх запалює лампаду і свічки, які потім виносить до храму і передає народу. У цю ж мить десятки й сотні вогнів спалахують у повітрі під куполом храму", – коментує ієромонах.

"Уже багато років поспіль офіційна делегація УПЦ у Велику суботу доставляє Благодатний вогонь у Києво-Печерську лавру. Звідти він розповсюджується храмами, щоб у Пасхальну ніч усі змогли долучитися до радості й чуда, яке відбулося на Святій землі. Кожна віруюча людина, яка торкається Благодатного вогню, долучається до часточки Святої землі. Наша віра має бути такою ж щирою, яскравою та гарячою, яким є Благодатний вогонь", – нагадує отець Віктор.

Храм Гробу Господнього побудований рівноапостольним імператором Костянтином Великим та його матір’ю царицею Єленою у IV столітті на місці, де була Голгофа – місце розп’яття Ісуса Христа, та печера, в яку святий праведний Іосиф поклав тіло Спасителя після смерті на хресті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: