fbpx

Вчені математично довели, що старість і смерть неминучі

Здоров'я 21:27, 15.11, 2017

Розрахунки дослідників з університету Арізони показали, що старіння багатоклітинних організмів неминуче.

Віковому зниженню життєздатності клітин в перспективі є тільки одна альтернатива – рак, пише НВ з посиланням на Science Alert.

Математична модель показує, що навіть повне звільнення організму від шкідливих мутацій не приведе до порятунку від старості. З'ясувалося, що клітини організму поступово уповільнюють внутрішні процеси і починають втрачати свої основні функції. Крім цього, деякі клітини нарощують швидкість росту, що призводить до утворення в організмі ракових клітин.

"Якщо ви позбудетеся від тих клітин, які погано функціонують, це дозволить раковим клітинам розмножуватися. А якщо ви позбудетеся від ракових клітин, будуть накопичуватися клітини з млявим функціонуванням", – говорить провідний автор дослідження Пол Нельсон з Університету Арізони.

Іншими словами, якщо в багатоклітинному організмі між клітинами не буде конкуренції, вони неминуче постаріють. А якщо конкуренція буде, змагання виграють ракові клітини, які почнуть активно ділитися. І, відповідно, використання конкуренції між клітинами для усунення погано функціонуючих клітин, пов'язаних зі старінням, може призвести до розвитку раку, а не до продовження життя.

"Старіння – це математично неминучий процес. Неминучий в будь-якому випадку. У спроб зупинити цей процес немає ні логічного, ні теоретичного, ні математичного рішення", – зазначає Джоанна Масел, професор екології та еволюційної біології в Університеті Арізони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: