fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Вчені розробили для бійців АТО перев’язувальні матеріали на основі гідрогелів

Вчені розробили для бійців АТО перев’язувальні матеріали на основі гідрогелів

19:30, 27.05, 2015

Інститут фізики НАН України розробив перев'язувальні матеріали на основі радіаційно зшитих гідрогелів, призначених для лікування ран та опіків.

Про це повідомляється на сторінці Національної академії наук у Facebook.

Ці матеріали дають миттєвий ефект знеболення – вода, з якої на 90-95% складається гідрогель, одразу охолоджує рану і спиняє процес руйнування тканин. Вони цілком стерильні. Очищують рану, вбираючи з неї різні виділення. Склад розчину передбачає можливість додавання різноманітних лікарських препаратів – як у вміст гідрогелю, так і на зовнішню поверхню вже накладеної пов’язки.
Вони пропускають крізь себе воду, отже, якщо пов’язку поливати рідкими ліками, знеболювальними, кровоспинними, антисептичними та іншими, то вони безперешкодно продифундують на рану або опік.

Мікроби на уражене місце потрапити не зможуть, оскільки їхні розміри є більшими за розміри комірок сітки матеріалу. Не прилипають до рани, що робить процес зняття пов’язки нетравматичним і цілком безболісним. Перев'язувальні матеріали є прозорими, що дає змогу контролювати стан рани, не зазираючи щоразу під пов’язку.

"На жаль, бійці АТО досі не мають змоги користуватися новими перев’язувальними матеріалами через відсутність їх серійного виробництва. Робота учених Інституту фізики НАН України спільно зі співробітниками кафедри високомолекулярних сполук КНУ імені Тараса Шевченка та фахівцями ПАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" є суто волонтерською. Тому науковці, маючи вже готову лабораторну технологію, запрошують приватних підприємців профінансувати потенційно прибутковий бізнес і, водночас, долучитися до справи порятунку людських життів і посилення обороноздатності нашої країни", – йдеться на сторінці Національної академії наук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: