fbpx

Ветеранський форум, що проходив на Прикарпатті, звернувся до Президента і уряду

Суспільство 15:22, 02.11, 2018

Сьогодні в Івано-Франківську підсумували проведення першого в Україні "Форуму ветеранів АТО". Серед іншого йшлося про два звернення до очільників держави, які прийняв Форум.

250 учасників, які представляли понад сотню спілок та громадських організацій, з 21 області  в м. Яремче на минулих вихідних відбувся "Форум ветеранів АТО". Сьогодні в Івано-Франківську організатори з’їзду  представники Міської асоціації учасників АТО  підсумували роботу і повідомили, що наступний Форум пройде в 2019 році у Києві або у Дніпрі. Але тільки після виборів. "Щоби ніяка політична сила не могла використати ветеранів у своїх інтересах",  сказав Василь Андріїв. 

За словами Андрія Фармуги, головним завдання зустрічі було створити майданчик для спілкування ветеранів і налагодити довготривалу комунікацію між організаціями в різних містах та областях. "Це завдання Форум виконав",  вважає Фармуга.

1

Його учасники загалом вийшли на рівень ветерана, додає Андрій: різні політичні симпатії і приналежності не позначилися на спілкуванні, роботі та підсумках.  

Форум пройшов у формі презентації успішних ветеранських проектів та запозичення досвіду. Франківці представили 7 проектів, які вже працюють. Особливо зацікавили гостей, відзначив Андріїв, ініціативи "Житло для учасників АТО" та житловий кооператив "Соціум". 

"Домовилися, що франківці в найближчі півроку з презентацією цих проектів побувають у Києві, Харкові, Дніпрі, Луцьку, Рівному, Хмельницькому та Одесі, де на зустрічах місцевих ветеранських осередків з міською та обласною владою розкажуть про механізми втілення",  каже Андріїв. 

Підсумком Форуму стали домовленості про обміни між областями в напрямку реабілітації і відпочинку ветеранів. Так, франківці прийматимуть і оздоровлюватимуть побратимів в Яремче та на Верховинщині, тоді як прикарпатці зможуть їздити в ліси та на озера Луцька. А з весни ветерани змінять гори на море і навпаки миколаївські атовці готові також організувати реабілітацію-обмін.

На Форумі всі присутні ветеранські організації уклали меморандум про спільну діяльність і ухвалили два звернення до керівництва держави. "Форум підтримав звернення до Президента, прем'єр-міністра та голови ВРУ з приводу визнання бійців-добровольців на всеукраїнському рівні та про пільгове розмитнення автомобілів для учасників АТО – на 5 років, щоб не було спекуляцій",  озвучив Андріїв.

2

Важливо не тільки для учасників Форуму, а й для всіх ветеранів, що сторінка в мережі продовжує роботу як загальний комунікаційний всеукраїнський майданчик. На ній щодня будуть викладати по одному всі 40 презентованих на Форумі проектів. 

Форум провели без грошей влади чи таємних спонсорів, зазначив Андрій Фармуга. Приймали побратимів атовці-власники готелів і садиб в м. Яремче, допомагала розміщати гостей "Асоціація готельєрів Яремчанщини". Годували з допомогою волонтерів. Транспортом забезпечили ОДА та міськвиконком. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: