fbpx

Віденський балет з оголеними артистами та роботами відкрив театральну програму Porto Franko. ФОТО, ВІДЕО 18+

Культура 22:30, 13.06, 2018

Театральна програма Міжнародного фестивалю актуального мистецтва Porto Franko розпочалася зі скандального балету "Oh, Magic" австрійського хореографа Сімона Маєра.

Вистава зібрала повний аншлаг.

На сцені Франківського драмтеатру виконавці та роботи показали неординарний перформанс. Легкий мотив, виконаний спершу роботизованими інструментами, переріс у шалені ритми. Актори протягом вистави поступово роздягалися, виконуючи дивакуваті рухи, які переросли у божевільний танець оголених тіл. Тому вистава має позначку 21+.

Після вистави театральна трупа зустрілася з пресою та всіма охочими. Куратор театральної програми Олексій Гнатковський анонсував, що такий діалог з артистами відбуватиметься щодня після вистав. 

"Цього року в театральній програмі ми намагалися показати якщо не весь спектр театральних напрямків, то хоча б основні. Тому під час цих кількох днів нашого фестивалю ви будете мати можливість побачити різні за змістом, жанром, формою вистави", – зазначив Гнатковський.

Арт-директор Porto Franko Ілля Разумейко поділився особливостями і технічними труднощами проведення такої вистави в Україні:

"Це особлививй перформенс для нашого фестивалю за всієї історії Porto Franko, він виходить за межі будь-якої програми. Це театр, музика, балет. Ми дуже раді, що нам вдалося це зробити, адже фізично було фактично нереально. Для того, щоб цей перформенс відбувся, до нас приїхав танцювальний лінолеум з Одеси, звук і світло – з Києва та Львова і рояль та роботи  з Відня".

Режисер балету "Oh, Magic" Сімон Маєр 10 років тому працював у Віденській опері. Окрім цього, він є також музикантом і має кілька записаних альбомів. 

"Після цього відбулася певна еволюція. Те, що ми бачили сьогодні,  точно не класичний балет",  додав Ілля Разумейко.

1

"Треба себе не сприймати всерйоз,  пояснив свій "прогрес" Сімон Маєр.  Якщо ти займаєшся мистецтвом, ти повинен постійно трансформуватися, постійно розвиватися і виходити за межу".

Режисер наголошує, що основний меседж такої вистави  залишити глядачу простір для уяви та роздумів.

Довідково:

"Oh, Magic"  це взаємодія мистецтва і технологій без упереджень. Сучасні технології, вписані у простір прадавніх шаманських обрядів, у природу народних культів, дозволяють виконавцям не обмежувати себе в музичних і хореографічних експериментах.

Це світ, який втратив чітку межу між футуристичною фантазією та щоденним побутовим ритуалом.

"Oh, Magic" – це своєрідна подорож у вир театральної магії. Таємниця, що розкривається на сцені, водночас залишається загадкою для сприйняття глядача: що насправді тебе захоплює у коловерті гри, сюжету, композиції? Сімон Маєр та його артисти шукають і пропонують власні відповіді, надаючи нову роль технологіям як сучасним оракулам.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: