fbpx

Відновилися роботи у Фортечному провулку біля бастіону Станіславівської фортеці

Суспільство 13:28, 15.05, 2016

Місяць тому міська влада Івано-Франківська відновила реставрацію та впорядкування знаменитого Фортечного провулку.

Планувалося, що під урочистий салют гармат з відреставрованої стіни бастіону у Фортечному провулку відсвяткують 340-річчя Франківська. Але й до відзначення 351-ї річниці заснування міста провулок не зазнав змін. 

Якісь роботи в провулку відновили місяць тому, пише ЗК. Звідти вже вивезли гори сміття і зняли верхній шар ґрунту. Взялися до ремонтно-реставраційних робіт на фасадах будинків, де треба відновлювати втрачені елементи. Будуть проводити і комплекс реставраційно-консерваційних заходів самого муру, щоби зупинити процеси руйнації. Є потреба в археологічних дослідженнях, які ще не були тут проведені. Відтак дату завершення робіт не називають. 

Щось змінилося, і зараз уже вимостити Фортечний провулок планують тротуарною плиткою лише з фрагментарним використанням каменю, який у процесі робіт тут знайшли і яким раніше і був вимощений цей прохід. Хоча з самого початку йшлося про те, що для цього слід використати автентичну кам'яну бруківку чи базальтову шашку, що надало би провулку середньовічного шарму. 

З цією ж метою планувалося, що освітлюватиметься провулок 8 кованими ліхтарями. 

У такому вигляді середньовічний Фортечний провулок біля Бастіону в історичному центрі Франківська міг би стати однією з головних туристичних принад міста. 

Проект реконструкції провулку в один час із проектами реставрації муру та впорядкуванням бастіону розробляли міське управління архітектури та місцева філія інституту "Західпроектреставрація". Генеральним замовником реконструкції міська влада визначила управління ЖКГ міста, яке спільно з банком "Прикарпаття" та медакадемією мало фінансувати роботи. 

Приватний інвестор з реконструкцією бастіону, на яку у нього пішло 5 років, впорався. А от міська влада свою частину роботи у Фортечному провулку ніяк не осилить. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: