fbpx

Віктор Неборак у Франківську презентував свій "Лексикон А. Г."

Культура 14:14, 20.05, 2015

Нова книга відомого письменника, літературознавця, перекладача, прокуратора "Бу-Ба-Бу" Віктора Неборака нещодавно побачила світ в івано-франківському видавництві "Лілея-НВ".

19 травня в Івано-Франківській обласній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація нового видання, яку вів Тарас Прохасько, пише ГК.

"Лексикон А.Г." містить статті, інтерв’ю, есе Віктора Неборака і є своєрідним продовженням (другим томом) книжки "А. Г. та інші речі" (2007).

У книгу ввійшли тексти, які автор упродовж десятьох років писав для "Літакценту", "Пост-Поступу", "Буковинця" та інших видань, проте є й такі, які писалися "для себе", як-от есе "Позасерійний Позаяк".

Завдяки добрій обізнаності з літературним середовищем і літературним процесом 1980-х і 1990-х рр. автор наводить багато цікавих фактів про письменників, а також ділиться глибокими рефлексіями над їхньою творчістю. Персонажами есеїв Віктора Неборака, зокрема, є Юрко Позаяк, Ігор Римарук, Василь Герасим’юк, Тарас Прохасько та ін.

На презентації Віктор Неборак розповів про літературну містифікацію з вигаданим А. Г., від імені якого він колись писав колонки у видання "Поступ". А. Г. навіть має свою (знову ж таки вигадану) біографію: він на 10 років молодший за самого Неборака, під кінець 90-х був студентом Києво-Могилянської академії, підзаробляв тим, що вчив жінок із дипломатичного корпусу української мови, а потім відбив дружину відомого дипломата, канадійку, і виїхав у Торонто. Але й надалі "бомбить" Неборака "своїми графоманськими віршами". Деякі з них автор "Лексикону…" навіть читає "для себе", але не на публіку, адже "вони доволі цинічні, навіть цинічніші за ті вірші, які я писав, коли був бу-ба-бістом", – зізнався Віктор Неборак.

Тож містифікованого А. Г. письменник вирішив пошанувати, назвавши його ініціалами книжку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: