fbpx

Військова медицина знову стане обов’язковою для вивчення в усіх медичних ВНЗ

Здоров'я 14:48, 20.10, 2016

Днями Верховна Рада України прийняла поправки до ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", згідно з якими повернули обов'язковість вивчення військової медицини для всіх студентів медичних вишів.

"Така норма вже існувала до 2006 року, однак після внесення відповідних змін до Закону України її вилучили, – каже доцент кафедри військово-медичної підготовки, екстреної та невідкладної допомоги ІФНМУ Любомир Паращук. –Таким чином студентів-медиків прирівняли до студентів інших ВНЗ, де заняття з військової підготовки проводили на добровільній основі".  

У 2010 році військові кафедри взагалі перестали існувати. Коли у 2014 році розпочалася війна на сході України, виявилося, що вилучення норми про обов’язковість вивчення військової медицини було злочинною дією. Адже разом зі знищенням військових кафедр те саме відбулося і з військовою медициною. Випускники медуніверситетів не мали жодного поняття, як лікувати воєнну травму, вогнепальну рану та ускладнення, які її супроводжують, ураження отруйними речовинами, захворювання терапевтичного профілю воєнного часу.

"Того ж року Ольга Богомолець разом із іншими депутатами підтримали законопроект, щоб повернути колишню норму про обов’язковість вивчення військової медицини студентами-медиками, – продовжує Любомир Паращук. – Цей законопроект дуже важко проходив через усі перипетії ВРУ, розгляд питання постійно відкладали. На щастя, днями закон остаточно прийняли. Так, уже з наступного навчального року всі студенти медичних вищів вивчатимуть дисципліни з військової підготовки". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: