fbpx

Чотири кола суду: Прикарпатський військовий лісгосп сплатить півмільйона за незаконні рубки

Суспільство 13:16, 25.01, 2019

Після тривалих судових розглядів Прикарпатському військовому лісгоспу ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" таки доведеться примусово сплатити понад півмільйона гривень збитків за незаконну рубку лісу.

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області за результатами проведеної ще у 2016 році позапланової перевірки з дотримання вимог природоохоронного законодавства нарахувала лісгоспу 680 293,74 грн шкоди за незаконні рубки дерев хвойних та листяних порід.

Лісгосп добровільно сплатив тільки частину шкоди, тож обласна Держекоінспекція передала матеріали перевірки до Військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону та подала до суду про стягнення несплачених 521 715,19 грн.

Господарський суд Івано-Франківської області відмовив у задоволенні позовних вимог.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду рішення Господарського суду Івано-Франківської області залишено без змін.

Військова прокуратура подала касаційну скаргу на рішення Господарського суду Івано-Франківської області та постанову Львівського апеляційного господарського суду. Постановою Верховного Суду касаційну скаргу Військової прокуратури Західного регіону задоволено, справу передано на новий розгляд до Господарського суду Івано-Франківської області.

У січні 2019 року Господарським судом Івано-Франківської області прийнято рішення про задоволення позову на 521 715,19 грн. у повному обсязі

Відповідно до ст. 66 Конституції України, кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, відшкодовувати завдані ним збитки. Відповідно до ст. 107 Лісового кодексу України, підприємства, установи, організації і громадяни зобов’язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Кошти, які будуть сплачені за завдану довкіллю шкоду, надійдуть у державний та місцеві фонди охорони навколишнього природного середовища, звідки будуть спрямовані на природоохоронні заходи. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: