fbpx

Влада пояснила аварію на Запорізькій АЕС

Суспільство 18:19, 03.12, 2014

Аварійне відключення третього енергоблоку Запорізької АЕС, яке спричинило відключення електроенергії у різних областях України, здійняло хвилю тривоги в Україні та ажіотаж у західних ЗМІ. Про аварію на атомній станції писали видання Reuters, The Daily Mail, Der Spiegel, The Huffington Post тощо, які, зокрема, згадували про Чорнобиль.

Як з'ясувалося, 28 листопада о 19:24 система електричного захисту вимкнула енергоблок №3, після чого на ньому розпочали ремонтні роботи. Наступного дня у прес-службі АЕС запевнили, що позаштатних ситуацій не було, а радіаційний фон в нормі. Проте через дефіцит потужностей в енергосистемі України у деяких областях були введені графіки аварійного відключення електроенергії, інформує ТСН.

Зокрема, 1 грудня в Івано-Франківській області від електроенергії на дві години відключили усі промислові підприємства, також подачу електроенергії було зупинено в Одесі, без світла сиділа і частина Львова.

Зазначимо, що світло вимикалося хаотично. Керівник відділу корпоративних зв'язків ПАТ "Львівобленерго" Галина Єлісеєнко у коментарі виданню "Вголос" пояснила: "Це відслідковує диспетчер енергосистеми, це йде по високовольтних лініях, хто підпадає під це – чи підприємства, чи побутові споживачі  ми цього не знаємо. Це все відключається зверху централізовано. Немає так, що з 8-ї до 10-ї буде відімкнена якась вулиця. Тут такого не буде, йде суто регулювання по потужності".

Уже у середу, 3 грудня, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заспокоїв українців, що з ядерним реактором Запорізької атомної електростанції проблем немає.

"Аварія сталася на третьому блоці Запорізької АЕС у системі видачі електроенергії. Це не пов'язано з виробленням електроенергії. Всі сили зараз докладаються для того, щоб відремонтувати ділянку", – запевнив новопризначений міністр.

Демчишин додав, що відновленням пошкоджених ділянок займається "Енергоатом" і роботи планують завершити до п'ятниці, 5 грудня.

"За оцінками "Енергоатома", блок вступить у роботу з п'ятниці, тестові запуски проведуть сьогодні-завтра. Це ніяк не пов'язано з реактором, жодного витоку радіації немає", – наголосив Демчишин.

Нагадаємо, що ще у вересні обленерго почали повідомляти населенню про можливе відключення світла. Пояснили це тим, що для вироблення електроенергії не вистачає вугілля, 80% видобутку якого сконцентровано на Донбасі, який нині перебуває в епіцентрі бойових дій. Уже на початку жовтня в Кабміні пообіцяли не відключати споживачів – мовляв, енергетична система України "працює в нормальному, достатньому режимі".
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: