fbpx

Водіям скасували презумпцію невинуватості

Суспільство 19:18, 02.11, 2015

Згідно з новим законодавством, при оформленні порушення правил дорожнього руху працівник поліції не зобов'язаний складати протокол про порушення, який водій раніше міг оскаржити.

Таким чином, скасована презумпція невинуватості власників транспортних засобів, про яку так багато говорили при прийнятті законів про поліцію.

Відомий правозахисник Володимир Караваєв вважає, що з 7 листопада, коли Закон "Про національну поліцію" повністю набуде чинності, поліцейські не будуть зобов’язані складати протокол про адмінпорушення. Вони відразу ж будуть виписувати Постанову про адмінпорушення (ст. 258 КпАП). Раніше працівники ДАІ виписували обидва ці документи.

У Постанові, на відміну від Протоколу, не вказуються докази порушення, а водієві ніде написати пояснення в своє виправдання! Раніше ці пояснення могли вплинути як на ступінь покарання (розмір штрафу або попередження), так і вважалися одними з головних доказів при оскарженні в суді.

Якщо ж водій з 7 листопада захоче оскаржити рішення поліцейського в суді, то це йому виявиться невигідно. Адже з 1 вересня судовий збір за своїми розмірами перевищує розмір багатьох штрафів – він становить 0,4 від мінімальної зарплати (1378 * 0,4 = 551,2 грн).

"Таким чином, законодавці нишком скасували презумпцію невинуватості для водіїв, можливо, і самі того не розуміючи", – говорить Володимир Караваєв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: