fbpx

Володимир Кличко програв бій за титул чемпіона світу. ФОТО, ВІДЕО

Спорт 10:20, 29.11, 2015

Українець Володимир Кличко більше не чемпіон світу за версіями WBA, IBF та WBO.

У ніч з суботи на неділю, 28 листопада, на "Esprit arena" в німецькому Дюссельдорфі 39-річний боєць програв за очками 27-річному британському велетові Тайсону Ф’юрі, передає ВВС.

Рішення усіх трьох рефері було одностайним – 115:112, 115:112, 116:111.

Непереможним Кличко-молодший залишався з 10 квітня 2004 року, відтоді як його в чемпіонському бою відправив у глибокий нокаут американець Леймон Брюстер.

Кличко, на рахунку якого за 19 років виступів на професійному рингу було 64 перемоги (53 нокаутом) при трьох поразках у 67 боях, напередодні бою проти Ф’юрі припускав, що цей поєдинок може стати передостаннім у його кар’єрі. Завершити виступи Володимир планував об’єднавчим чемпіонським поєдинком з чемпіоном світу за версією WBC Деонтеєм Вайлдером зі США.

Названого на честь знаменитого Майка Тайсона британця команда Кличка вважала фігурою проміжною, хоча й бій викликав у Європі чималий інтерес. Достатньо сказати, що преміальні Кличка за поєдинок склали 15 мільйонів фунтів, його суперника – 5 млн.

До зустрічі з українським чемпіоном Ф’юрі впродовж семи років професійної кар’єри виграв усі 24 поєдинки, 18 разів відправивши суперників у нокаут. Серед переможених Тайсоном були й колишні суперники старшого з Кличків – Віталія.

Двічі Ф’юрі перемагав свого земляка Дерека Чісору, ще раз – американця Кевіна Джонсона. Кличко-старший у цих суперників теж виграв, однак перемоги ці далися йому так само непросто, як Тайсонові. Крім того, в списку переможених Ф’юрі суперників можна виділити американця Стіва Каннінґема.

Епатажний і нестандартний, Тайсон Фюрі свого часу шокував заявою про те, що в спорті треба легалізувати допінг. Мовляв, заборонені препарати вживають усі атлети, шукаючи способи обійти допінг-проби. "То для чого обманювати себе і оточуючих?" – ставив риторичні запитання Ф’юрі.

Не дивно, що оригінально Тайсон відреагував й на звістку про те, що Кличко не зможе вийти на бій 24 жовтня, дату, на яку нинішній поєдинок був призначений вперше. "Це смішно, але я це передбачав",  прокоментував Ф’юрі новину у соцмережах підписом під фотоколажем, на якому Володимир Кличко сидить на унітазі з подушкою.

Після того ж, як бій перенесли на 28 листопада, британець у притаманній собі манері заявив: "Відправлю Кличка спати в шостому раунді".

Такі слова напередодні не виглядали бравадою, адже Володимир нечасто зустрічався з суперниками, вищими за нього за зростом (зріст Ф’юрі – 206 см, Кличка – 198 см).

Востаннє таке траплялося в листопаді 2012-го, коли Кличко переміг за очками німця Маріуша Ваха.

А ось південноафриканець Коррі Сандерс Володимира в 2003-му в другому раунді нокаутував. Прихильники Кличків досі згадують цей бій із жахом як найгірший за всю кар’єру обох братів.

Так нахабно саме на рингу в боях з братами не поводив себе ще ніхто. Ф’юрі не програв жодної боротьби поглядами ні до бою, ні безпосередньо в рингу, за лічені секунди до стартового гонгу.

1

Перевага Ф’юрі у швидкості стала помітною із перших секунд бою. Кличко не міг вийти на зручну ударну відстань, тоді як суперник регулярно влучав українцеві в голову джебами. Тайсон добре маневрував, а Володимир за цими переміщеннями відверто не встигав.

Знамениті джеби Кличка, які були основною складовою усіх його перемог, тривалий час не проходили взагалі, а ті одинокі короткі лівою, які сягали цілі, небезпеки для суперника не становили.

У п’ятому раунді після зіткнення головами Кличко отримав розсічення під лівим оком. Нагоду входити в клінчі (зброю, за яку українця не люблять у світі) Володимир отримав ближче до середини бою, коли Ф’юрі встиг трохи втомитися. Але вимотати вилежуваннями на плечах суперника зі зростом 206 см складно. Ці клінчі забирали чимало сил й у самого Кличка.

"Ти просто за ним ходиш. Якщо ти за ним ходитимеш, то програєш",  ці слова в куті рингу Віталій Кличко сказав братові в перерві між сьомим і восьмим раундами. "Одиночні удари тобі не поможуть, мені потрібні серії",  намагався завести підопічного тренер Джонатан Бенкс.

Найкращі моменти бою:

Не виходило. Вперше з правої Кличко влучив у голову Ф’юрфі лише в дев’ятому раунді. Але Тайсон жестами продемонстрував, що цей удар з рівноваги його не вивів й невдовзі аж розвернув Володимира серією з лівого бічного і правого аперкота.

В одинадцятому раунді лівим боковим Ф’юрі розсік суперникові брову над правим оком. Обережну спробу нав’язати розмін ударами Кличко вчинив у 12-му раунді. Але розкриватися Володимир не поспішав, вочевидь розраховуючи на те, що судді за старою звичкою перевагу за очками віддають чемпіонові. Та домінування Ф’юрі було очевидним. Дива не сталося.

2

У світовому боксі з’явився новий король, а епоха братів Кличків, котрі царювали на професійному рингу впродовж 15 років, найімовірніше, добігла кінця.

3

Звісно, не можна виключати, що в контракті перед боєм із Ф’юрі сторона Кличка передбачила можливість реваншу. Однак чи здатен Володимир реваншуватися в бою із на 13 років молодшим суперником? Дуже сумнівно.

4

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: