fbpx

Волонтери пропонують встановити камери відеоспостереження у Залучанському будинку-інтернаті

Здоров'я 18:19, 09.06, 2017

Благодійна організація "Українська благодійницька мережа" заявила про порушення прав вихованців Залучанського дитячого будинку-інтернату.

На засіданні постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики керівник "Української благодійницької мережі" Василь Футерко зазначив, що чимало недоліків стосується медичної допомоги. Заклад є у підпорядкуванні департаменту соцполітики, але у ньому перебувають діти з важкими фізичними вадами. У закладі є медпрацівники, але вони не можуть надати усієї необхідної медичної допомоги.

Футерко навів приклад, як минулого року вихованця Залучанського дитбудинку забрали до Польщі. Він важив 12 кг у 15 років. У сусідній країні він поправився до 30 кг.

"Питання у тому, щоб медицина більше дивилася на тих дітей, за яких ніхто не віддячить", – сказав Василь Футерко.

Він наголосив, що потрібно зосередитися не стільки на покаранні, скільки на покращенні умов для вихованців. Працює 120 людей. Волонтери пропонують встановити камери відеоспостереження. Благодійники готові закупити за власний кошт відеокамери та встановити їх як благодійну допомогу. В.о. директора департаменту соціальної політики Віталій Яворський зазначив, що система інтернатних закладів в Україні залишає бажати кращого. Залучанський дитбунок, попри усі наявні проблеми, є найкращим в області і одним із найкращих в Україні. Він відзначив, що чимало Залуччю допомагають благодійники.

Нещодавно провели круглий стіл у пошуках рішень, де у багатьох питаннях поставили крапки над "і". Педіатр Лідія Синюта зазначила, що почула наклеп. Штат медичних працівників у Залучанському дитячому будинку-інтернаті недоукомплектований на 40 осіб. Але важко знайти людей, які погодяться працювати із важкими дітьми за невелику оплату. Директор Залучанського дитячого будинку-інтернату Микола Сухолиткий сказав, що відкритий до співпраці, але ніколи не любив публічності.

Голова комісї Манолій Піцуряк зазначив, що обов’язки медичних працівників закладу обмежені, а спеціалізовану допомогу можуть надавати спеціалісти Снятинської районної лікарні на договірних умовах. Він почав обурюватися, що на це не виділяються кошти, і потрібно звертатися до високопосадовців.

"Ці люди заслужили належне людське ставлення, а не звинувачення від нас", – зазначив Піцуряк.

Представник Секретаріату Уповноваженого з прав людини Світлана Дем’янчук, яка у рамках виконання програми Національного превентивного механізму відвідувала Залуччя, відзначила, що перевірок було протягом кількох років три. Помітні відчутні покращення. Хоча й досі є ряд недоліків, наприклад, з хворими дітками, як не можуть самостійно пересуватися, на вулиці гуляють лише волонтери. Комісія рекомендувала департаменту соцполітики збільшити штати медпрацівників у всіх інтернатних закладах області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: