fbpx

Восени в Івано-Франківську пройде Міжнародний фестиваль MitOst

Культура 13:45, 18.05, 2015

З 23 по 27 вересня у Франківську пройде 13-й міжнародний фестиваль культурного обміну MitOst.

MitOst – це чотириденна культурна й освітня подія. 

Цього року MitOst-фест відбуватиметься втринадцяте, а в Івано-Франківську – вперше. Він подорожує Європою – щороку одне з міст на конкурсній основі приймає фестиваль. На подію приїздять близько 300 спілчан, але разом із тим програма пропонується населенню міста, усім, хто зацікавлений в міжкультурній комунікації, в міжнародному обміні, інформує КУРС із посиланням на UFRA.

Це спілка культурного і мовного обміну у Східній і Центральній Європі, заснована в 1996 році. Займається не тільки культурними проектами. Багато проектів спілчан спрямовані на розуміння мов інших народів. Спілку заснували в Берліні, і спершу робочою мовою була тільки німецька, але тепер ними є англійська та російська. Є багато програм іншими мовами, зокрема українською (Майстерня громадської активності, Студії живої історії, Майстерня сільських ініціатив). Окрім того, багато заходів спрямовані на порозуміння незалежно від того, чи знаєш ти мови, чи ні.

Локальна координаторка заходу Іванна Чупак розповіла, що фестиваль змінюється залежно від колориту міст. Звісно, є схожі теми, які члени спілки опрацьовують, наприклад, історія чи багатоетнічність. На кожному фестивалі є так звана Штаб-квартира фестивалю або ж німецькою Festival Zentrale, де проходить більшість подій. І багато залежить від того, чи ця штаб-квартира – гарне і справді центральне місце. 

"Основне, що пропагують члени  MitOst, – цікавтеся іншими країнами, культурами, незалежно від політичних подій у світі, не цурайтеся спілкуватися з сусідами. Я дуже сподіваюся, що на фестиваль в Івано-Франківську приїдуть і росіяни, щоб у нас відбувся діалог хоча б на рівні Спілки. Щоб ми зрозуміли, як може відбуватися далі культурна співпраця в країнах, які перебувають в стані конфлікту. Для мене важливо донести те, що завдяки культурі й діалогу може існувати мир", – розповіла Іванна.

"Ідея фестивалю в тому, що він є місцем зустрічі. Ми звертатимемо уваги на мирний діалог, на урбаністику і руралістику, тобто розвиток громад на селі і в місті, сталий розвиток та екологію. Звичайно, буде презентація міста. Я би хотіла, щоб члени MitOst  пройшли слідами франківської і станиславівської історії, зокрема єврейської. Про неї небагато говорять, а, як на мене, єврейська історія тут є доволі сумною. Відбудеться декілька подіумних дискусій політичного спрямування, куди запросимо акторів з громадської сфери, українських та європейських політичних діячів. Плануємо презентувати українську та європейську сучасну культуру у музичному, театральному та мистецькому вимірах",  додала координаторка фестивалю.

Значна частина заходів фестивалю – це майстер-класи, де можна чомусь навчитися або самому щось робити. Вони проводитимуться мовами, зрозумілими для мешканців міста. Тому франківці зможуть не тільки споглядати виставу чи прийти на концерт. Часто члени MitOst пропонують короткі курси вивчення іноземної мови, скажімо, чеської чи болгарської. Популярними стали й кулінарні майстер-класи надворі, у тому числі й з приготування вегетаріанських страв, екологічні майстер-класи або заходи зі сталого розвитку, де кожен зможе створити своїми руками корисну річ зі вторинної сировини тощо. Програма фестивалю для членів Спілки та мешканців міста наразі планується і буде формуватися у каталог заходів протягом літніх місяців.

Стежити за розвитком програми можна на сторінці у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: