fbpx

Воздвиження Хреста Господнього: у чому суть свята і які його традиції

Суспільство 09:25, 27.09, 2018

Сьогодні християни святкують одне з найільших свят у церковному році, що пов'язане з набуттям і поверненням Хреста Господнього - Хрестовоздвиження.

Сьогодні, 27 вересня, християни візантійського обряду (православні та греко-католики) відзначають Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього або Хрестовоздвиження.

Свято встановила Церква в пам'ять знайдення Хреста Господнього, яке відбулося, згідно з церковним переданням, в 326 році в Єрусалимі біля гори Голгофи – місця розп'яття Ісуса Христа.

Десь з VII століття з цим днем ​​також стали пов'язувати спогад про повернення Животворящого Хреста з Персії візантійським імператором Іраклієм.

Сама ж назва свята обумовлено звичаєм церкви на Сході ритуально споруджувати хрест під час богослужіння (тобто піднімати Хрест для огляду всіма тими, що моляться), пише УНІАН.

Історія набуття і повернення Хреста

Згідно з переказами, Хрест Господній був знайдений матір'ю імператора Костянтина Великого, імператрицею Оленою та єрусалимським єпископом Макарієм. В результаті розкопок вони знайшли печеру Гробу Господнього, а неподалік від неї виявили три хрести.

 

1

 

Хрест Ісуса Христа визначили, коли хвора жінка, на яку їх по черзі покладали, зцілилася.

За іншим переказом, під цим хрестом воскрес померлий, якого несли по вулиці для поховання (звідси власне нібито і назва животворящий).

Що ж стосується повернення Хреста, історія така. 

Перський цар Хосров II у війні проти греків, приблизно в 609-633 роках, розбив військо супротивника, розграбував Єрусалим і в тому числі відвіз Хрест Ісуса Христа і патріарха Захарію.

Хрест пробув у Персії 14 років і лише за імператора Іраклія I, який переміг Хосрова і уклав мир з його сином, християнська реліквія була урочисто повернута в Єрусалим.

Згідно з переказами, Іраклій в царському вінці і порфіри поніс Хрест Христовий в храм Воскресіння. Поруч з ним в цей момент йшов патріарх Захарія. Біля воріт, якими зійшли на Голгофу, імператор раптово зупинився і не міг рушити далі. Святий патріарх пояснив, що йому перегороджує шлях Ангел Господній, бо той, хто ніс на Голгофу Хрест для спокутування світу від гріхів, здійснив свій Хресний шлях в приниженні вигляді. Тоді Іраклій, знявши вінець і порфіру, надів простий одяг і безперешкодно вніс Хрест Христовий в храм.

Традиції на Хрестовоздвиження

На Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього за традицією відправляють святкове Богослужіння.

 

2

 

Зокрема, на Хрестовоздвиження дякують Богові за порятунок і просять про здоров'я для себе і своїх близьких.

Наші предки вірили, що животворящий хрест захищає все живе, тому в цей день також освячували в церкві саморобні хрестики, які клали в хати, в хліва, в комори, в затишні місця у дворі, а також у воду.

Вважалося, що накладення хреста і окроплення домогосподарства освяченою в церкві водою допомагає вберегти домочадців, хати, худобу і зібраний урожай від хвороб та різних бід.

Крім цього, на Воздвиження дотримуються суворого посту – не можна їсти ні м'ясні, ні молочні продукти, навіть якщо свято припадає на неділю.

У народі побутує прислів'я: "Хто на Воздвиження постить – тому сім гріхів проститься".

Відповідно на святковий стіл подають тільки пісні страви, які господині найчастіше готують з капусти нового врожаю.

Оскільки свято збігається з часом повороту на зиму, в цей день збирали різні лікарські рослини, які вважалися володіють особливою цілющою силою – девясил, гвоздику, базилік та інші.

Що не можна робити на Воздвиження

На Хрестовоздвиження, як і в будь-який інше велике церковне свято, не варто лаятися і з'ясовувати відносини з близькими.

Не варто займатися важкою фізичною працею, а також починати нову справу, оскільки вважається, що все піде прахом.

 

3

 

Також ні в якому разі не можна ходити в ліс: старші люди вірять, що в цей день лісові сили перераховують звірів і людині свідком цього точно не потрібно бути.

Крім цього, радять не тримати двері відчиненими, тому що вважається, що з Воздвиження змії шукають місця для зимівлі і можуть заповзти в будь-який будинок.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: