fbpx

Досвід контрастів: вражені учасники міжнародної урбан-резиденції повернулися до Франківська

Суспільство 17:26, 16.04, 2017

В рамках проекту "Рефлексії: Ботаніка / Позитрон" франківці побували в Кишеневі.

Учасник урбан-резиденції у Молдові Володимир Радевич розповів UFRA про свої враження від поїздки до Кишинева в рамках проекту. 

"Для мене будь-яке місто – це в першу чергу люди, а далі вже всі приналежні і супровідні елементи: парки, багатоповерхівки, ТЦ й транспорт. Люди особливі. Кожен цікавий, вони щиро з нами спілкувалися та ніколи не залишали без відповіді. Перебуваючи в місті, бачиш його різність і зовсім не гармонійні та хаотичні поєднання. Інколи дивувався, як елементи міста співіснують в одному просторі і часі. 

1

Насправді, бачиш два різні світи, коли спілкуєшся з людьми і коли бачиш фізичний стан речей і тих же людей. 

Творчий порив цих особливих людей перемагає будь-які негаразди. Відкритий дух, але повна відсутність самоідентифікації. Прекрасний, але вразливий час для Молдови. В них немає історичної опори в боротьбі за самих себе. Єдиний спадок – це СССР, що продовжує ламати їхній мозок, ділячи суспільство надвоє.

Невизначене поняття патріотизму та розрив між двох полів 49% на 49%, а тут 2% – які намагаються знайти себе та протидіяти світу, який жадібно хоче їх підкорити. Картини, які сміливо назву витворами мистецтва, висять на обдертих і загиджених стінах. Відповідь "У них есть деньги" вирішує все. А кортежі президента та інших бандитів підтверджують відповідь", – так зрозумів Кишинів франківець.

Учасник проекту припускає, що його сприйняття може бути хибним. 

"Від поїздки я однозначно отримав більше, ніж очікував. Вразило все. Просто побачивши, що “Молдова”, одразу подумав "ахаха, та що звідти взагалі можна взяти?". Бачу, що можна і треба", – виснував він і відзначив, що "їхня готовність покласти життя на те, щоб виборювати маленьку правду, – захоплює". 

Висновки з поїздки до Кишенева, важливі для Франківська:

1. Люди особливі
2. Транспортний колапс
3. Зелене та "правильне" місто (центр та адміністративна частина)
4. Приватизоване те, що належить людям
5. Правильні вивіски і реклама (центр та адміністративна частина)
6. Особливі і химерні простори
7. Акцент на спадщині Союзу
8. Таланти Молдови "висмоктала (і продовжує)" Румунія
9. Громадянське суспільство не проявлене (супроводжується тиском збоку олігархів).

2

Нагадаємо, міжнародну програму резиденції "Рефлексії: Позитрон / Ботаніка" з перетворення спадщини радянського неомодернізму підготувала у Франківську платформа UFRA 

Резиденцію влаштовують разом з партнерами  організацією Oberliht з Кишинева. 

Учасники резиденції з Кишинева приїдуть у травні до Франківська. Простором їхньої діяльності стане житловий район "Позитрон".

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: