fbpx

Вихованці Залучанського дитячого будинку-інтернату страждають від аутоагресії та емоційного голоду

Суспільство 19:35, 04.06, 2015

У березні 2015 року спеціальна моніторингова група перевірила Залучанський дитячий будинок-інтернат щодо дотримання прав вихованців. Виявили чимало порушень.

До моніторингової групи увійшов представник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини. Ряд виявлених у закладі недоліків вказано у звіті.

Зокрема, у звіті вказано, що попри те, що Залучанський інтернат заповнений лише на 67% від запланованої ємкості, кімнати, в яких проживають підопічні, переповнені. У деяких з них ліжка стоять настільки щільно, що важко пройти. Житлова площа на особу складає усього 3,5-4 м² при нормі 8-12 м².

В одній з кімнат моніторингова група виявила посередині залізну клітку з душовою кабінкою та унітазом. В іншій кімнаті – 2 розбитих вщент унітази з непрацюючим зливом.

Близько десятка ліжок моніторингова група рекомендувала замінити, оскільки вони не відповідають гігієнічним вимогам для людей певного віку та зросту.  

У штатному розписі передбачено, що на робочому місці має бути психіатр і педіатр. Лікарів на робочому місці моніторингова група не застала.

"Рівень надання медичних послуг не можна вважати належним", – йдеться у звіті та пояснюється тим, що вихованці проходять флюорографію лише у випадку підозри на запалення легенів, а не щорічно. Для цього їх везуть до районної лікарні. Окрім цього, у 2014 році заклад не отримав туберкуліну, через що вихованці не отримали прививок Манту.

"Багато дітей та молоді проводять свої дні в бездіяльності – лежачи в ліжках житлових кімнат, сидячи на лавках чи лежачи на підлозі у кімнаті для дозвілля. Кімнати для дозвілля – це порожні кімнати, де, крім унітазів та решіток, немає нічого. Загальний емоційний стан вихованців/підопічних моніторам на момент візиту видався пригнічено-агресивним, підопічні були збуджені приходом сторонніх людей до інтернату. Помічені випадки аутоагресії, високий рівень емоційного голоду, відсутність будь-якого виду діяльності та контакту з людьми", – йдеться у звіті.

Для дітей з інвалідністю, що перебувають у будинку-інтернаті, немає дієтичного меню. Персоал кухні не зміг показати моніторинговій групі добові проби, оскільки їх не було. На кухні також не було ємностей з кип'яченою питною водою. А персонал змушений користуватися санвузлом у молодіжному відділенні, оскільки власного нема.

В інтернаті функціонує басейн, проте, за словами працівників, його утримання обходиться дорого. Через це у басейні немає примусової вентиляції та підвищений рівень сирості та вологості.

Моніторингова група надала рекомендації щодо розв'язання виявлених проблем та усунення недоліків.

Офіційний звіт не залишився поза увагою БО "Українська благодійницька мережа", яка постійно допомагає Залучанському дитячому будинку-інтернату. Організація звернулася з відкритим листом до дирекції закладу та Департаменту соціальної політики в Івано-Франківській області із пропозицією про звільнення лікарів дитбудинку – педіатра та психіатра, зокрема за неналежне виконання службових обов'язків, відсутність на робочому місці без поважних причин (прогул).
Також представники організації очікують інформації від Департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської облдержадміністрації на запит, за результатами опрацювання якої буде вирішуватися питання про наявність приводів для звернення до правоохоронних органів про наявність у неналежному забезпеченні медичних послуг вихованцям дитбудинку ознак злочинів, передбачених статтями 137, 367 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, питання до Залучанського дитячого будинку-інтернату виникають не вперше. Більше у статті "Залучанський інтернат: місія здійсненна?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: