fbpx

Іванофранківці вчилися писати стратегію розвитку міста

Суспільство 11:26, 13.06, 2014

Громадський активіст, один із ініціаторів створення Громадянської платформи "Нова країна" Валерій Пекар розповів іванофранківцям про стратегію розвитку України та запропонував самостійно розробити стратегію розвитку Івано-Франківська.

«Бачення стратегії розвиту Іван-Франківська не має принципово відрізнятися від стратегій Вінниці чи Харкова», – запевняє Валерій Пекар.

Учора під час проектної сесії "Нова країна" в Івано-Франківську Віталій Пекар запропонував франківцям самостійно визначити стратегію розвитку власного міста. Для цього учасники проектної сесії поділилися на чотири блоки. Перший блок обговорював систему управління містом, другий – приватне життя мешканців, третій визначав найперспективніші сфери бізнесу в Івано-Франківську і четвертий – публічний простір міста.

Після семихвилинної дискусії в одному блоці учасники змінювали блок та бралися за обговорення іншого типу проблем. У блоці постійним залишався тільки "хранитель" – людина, яка відповідає за накопичені ідеї і передає їх новим учасникам обговорення.

Після всіх дискусій учасники намагалися визначити, які практичні кроки для реалізації стратегії можна зробити в Івано-Франківську за 90 днів. 

«Досвід Львова показує, що громада може щось зробити, якщо влада допомагає. Досвід Києва показує, що громада може щось зробити, якщо влада не заважає, а досвід Одеси показує, що можна щось робити, навіть якщо влада заважає», – підсумував Валерій Пекар.

Представлення стратегії розвитку системи управління містом розпочали з обґрунтування необхідності запровадження американської системи розподілу витрат та вільного доступу до інформації про доходи та витрати міського бюджету. Учасники запропонували впровадити виборність посад начальників правоохоронних органів та судів з обов’язковим механізмом відкликання посадових осіб. Втілювати стратегію розвитку міста активісти збираються через «Раду старійшин», до якої мали б увійти моральні авторитети громади. Запропорнували також напрямки й ідеї розвитку приватного сектору, економіки, медицини й освіти міста.

«Ідеальним результатом буде, якщо ми поїдемо з міста – і це все залишиться не тільки на папері. Ми хочемо, щоб ці всі напрацювання були впроваджені у життя, – говорить Валерій, – хочемо, щоб у місті створився осередок «Нова країна», щоб ми могли комунікувати з громадою Івано-Франківська та обмінюватися набутим досвідом».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: