fbpx

На Коломийщині показали, як вирощують печериці. ВІДЕО

Стиль життя 12:15, 09.08, 2018

Смачні, прості у приготуванні і доступні шампіньйони, або ж печериці, зайняли міцну позицію у раціоні багатьох людей. Їх навчилися вирощувати на Коломийщині.

Коломиянин Борис Васкул за освітою вчитель математики. Ще у юності знайшов собі хобі  зацікавився печерицями. Перша спроба виростити шампіньойони була понад 20 років тому, йдеться в сюжеті каналу "НТК"

"Якось спонтанно це було. Йшов по Коломиї, побачив книжку, захопився по сьогоднішній день",  розповідає Борис. 

Завзяте навчання, вдосконалення та практика – і вже останні 15 років гриби для Васкулів є сімейним бізнесом. У селі Дебеславці мають три камери для вирощування печериць, які повністю автоматизовані та комп'ютеризовані. Власник називає це все "середнім" рівнем виробництва, оскільки для "постійного" треба мати п'ять таких залів. Тоді можна буде укладати договори з великими супермаркетами, магазинами і мати постійний збут.

Борис Васкул каже, що кожен охочий може виростити екологічно чисті гриби у себе вдома.

"Треба грибницю все-таки закупити, тому що зробити її дуже важко. А є технології, є напівфабрикати  в ящику приходить компост, торф. Це все покладете у підвалі та й вирощуйте,  радить підприємець.  В Україні нарешті є заводи, які це все виробляють".

Він зазначає, що замовляє все для вирощування печериць уже зі спорами, які потім проростають. Повний цикл триває близько двох місяців, а ростуть гриби близько трьох тижнів.

У закритих приміщеннях отримувати свіжі гриби можна цілий рік. Шампіньйонам не потрібне світло, але необхідна хороша вентиляція, хоча допускати протягів не можна. У холодний період підійдуть лише утеплені приміщення з регульованою температурою, оскільки знадобиться додаткове опалення. Якісний компост, стабільні температура та вологість  основні правила вирощування печериць. Наприклад, у камері треба цілий рік утримувати температуру 18°C, а вологість може бути 65-85%.

Обираючи печериці у магазині, фахівець радить звертати увагу на те, що свіжий шампіньйон має молочно-білий колір. Взагалі цей гриб зберігає корисні властивості до тижня, тому купувати привозні шампінйьни  це викидати гроші на вітер. Отруєння ними неможливе, але й смаку не буде. В ідеалі у кожному районі мають бути місцеві виробники, які забезпечать населення свіжим продуктом.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: