fbpx

Як на Прикарпатті газовидобувні компанії дбають про цивільну безпеку

Суспільство 20:55, 10.04, 2019

На газовидобувних підприємствах особливу увагу приділяють цивільному захисту. Про правила безпеки на підприємствах газовидобувної промисловості розповів інженер з охорони праці ТОВ "Інгазко" Василь Гаврилаш.

У газовидобувній промисловості основним документом для організації цивільного захисту є план локалізації та ліквідації аварійних ситуацій (ПЛАС). Такий документ повинен бути на кожному об’єкті УКПГ (установка комплексної підготовки газу) чи ПЗПГ (пункт збору та підготовки природного газу).

За словами Василя Гаврилаша, ПЛАС розробляється індивідуально під кожен об’єкт залежно від обягів видобутого газу, від обладнання, яке там міститься, та складається з двох частин  аналітичної та оперативної.

Аналітична частина ПЛАСу проходить експертизу в експертно-технічному центрі й погоджується регіональним управлінням Державної служби надзвичайних ситуацій.

Оперативна частина регламентує дії персоналу щодо локалізації та ліквідації аварійних ситуацій, якщо такі трапляються. Вона містить інструкції про аварійну зупинку об’єкта, порядок і схему надання інформації про надзвичайну ситуаціюю, обов'язки працівників, які беруть участь у ліквідації аварії, а також схему об'єкта, місце розташування УПГ, план свердловин, схему прокладання газопроводу, накази з цивільної оборони. Регламент надання інформації про аварію погоджується з місцевими органами самоврядування.

Працівники газовидобувної промисловості до прийняття на роботу проходять навчання у навчально-курсових комбінатах.

"Проходять навчання, отримують посвідчення, й тоді їх можна приймати на роботу. Якщо людина не має цього посвідчення, то вона не може працювати. Також під час прийняття на роботу людина спочатку проходить стажування  від трьох до п’ятнадцяти змін. Після стажування обов’язково складає екзамен. Тоді людину беруть на роботу",  зазначає Гаврилаш.

Майстер із видобутку газу та головний інженер постійно проводять інструктажі з охорони праці, цивільного захисту та пожежної безпеки з операторами, які безпосередньо працюють на об’єктах. Також усі працівники обов’язково повинні вміти надавати першу (невідкладну) медичну допомоги.

"Раз у три місяці майстер проводить повторні інструктажі з охорони праці, а раз у рік комісія на чолі з директоро м підприємства проводить перевірку знань операторів. Вони здають внутрішній екзамен. Мають мати знання з охорони праці при роботі з тим обладнанням, з яким безпосередньо працюють",  розповідає Василь Гаврилаш.

Обов’язковою умовою прийняття на роботу є проходження медогляду. А працівники підприємств проходять медогляди раз у два роки. Раз у три-чотири роки проходять огляди в психіатра й нарколога, про що повинні мати відповідні сертифікати.

Усіх працівників на підприємстві забезпечують спеціальним одягом та взуттям. Є літній і зимовий спецодяг.

"Відповідно до нормативно-правових документів літній спецодяг поновлюється кожного сезону, зимовий  раз у два роки",  розповідає Василь Гаврилаш.

Компанія, яка починає займатися видобутком газу, повинна пройти експертизу щодо спроможності виконувати роботи підвищеної небезпеки. Експертизу проходить і все нове обладнання.

"Тобто готується певний пакет документів. Накази, положення, інструкції, паспорти на все обладнання й підприємство в експертно-технічному центрі проходять експертизи щодо спроможності виконувати ті чи інші роботи. Потім на основі цього висновку експертно-технічного центру підприємство отримує дозвіл у територіальному управлінні Державної служби України з питань праці",  каже фахівець.

Він пояснює, що експертизу має пройти також надземне й підземне обладнання, тобто й самі свердловини.

Обладнання, на якому працюють газовики, періодично проходить огляди в структурних органах Державної служби України з питань праці.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: