fbpx

Як за допомогою екобота стежити за видобувною діяльністю у своїй громаді

Економіка 13:47, 18.12, 2018

За допомогою першого екологічного бота SaveEcoBot органи місцевого самоврядування можуть моніторити діяльність газовидобувних компаній, які проходять процедуру оцінки впливу на довкілля, а також подавати свої пропозиції щодо планованої діяльності.

Газовидобувні компанії відносять до підприємств, які мають пройти оцінку впливу на довкілля (ОВД), коли отримують чи продовжують спецдозволи на користування надрами.

Суб’єкти господарювання подають документи не через чиновницькі кабінети, а вносять до відкритого електронного Єдиного реєстру ОВД.

Втім, як зазначає експерт ГО "Нова Енергія" Сергій Омелічкін, мешканці населених пунктів, де ведеться видобуток, не завжди мають можливість у реальному часі моніторити реєстр ОВД. Тому радить для цього використовувати екологічний бот – SaveEcoBot.

Ця програма дозволяє в режимі реального часу отримувати інформацію про оновлення записів у Єдиному реєстрі ОВД про наміри здійснювати планову діяльність. Крім того, екобот моніторить оновлення даних про дозволи на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря, спеціальні дозволи на користування надрами та водокористування, а також інформацію про ліцензії на поводження з небезпечними відходами й дані щодо суб’єктів господарювання із податковим боргом.

"За допомогою цього додатку можна підписатися на конкретне повідомлення про планову діяльність або на всі повідомлення у вашій області. До прикладу, вам сказали, що у вашій громаді щось планують зробити, є повідомлення про проведення планованої діяльності. Ви один раз підписалися – і вам приходить смс-повідомлення, коли опубліковано звіт, почалися громадські обговорення, виданий висновок ОВД", – пояснює Сергій Омелічкін.

SaveEcoBot розпочав роботу з Telegram, зараз уже доступний у месенджерах Facebook Messenger, Viber і у Skype.

Ми підготували детальну інструкцію, як за допомогою SaveEcoBot дізнаватися про діяльність газовидобувних компаній на території Прикарпаття.

Спершу знаходимо SaveEcoBot у месенджері.

1

Програма пропонує відстежувати реєстр ОВД чи переглянути забруднювачів.

2

Вибираємо ОВД і, відповідно, Івано-Франківську область. Нам показує всі записи в реєстрі ОВД, дозволи на користування надрами тощо.

3

Можемо переглянути їх усі або вибрати конкретне підприємство за кодом ЄДРПОУ. Наприклад, вибираємо "Укргазвидобування". Бот нам показує контакти підприємства, основну діяльність та пропонує серед іншої інформації переглянути, скільки підприємство має дозволів на користування надрами та кількість записів у ОВД.

4

Якщо в реєстрі ОВД розміщене повідомлення про плановану діяльність, ми через SaveEcoBot можемо стежити, як проходить процедура оцінки впливу на довкілля. Для цього уводимо ідентифікаційний номер, присвоєний у реєстрі ОВД.

5

До прикладу, вибираємо номер одного з останніх повідомлень, що стосується видобутку газу на Прикарпатті. Бот не лише видає інформацію щодо цих робіт, а і пропонує завантажити шаблон, щоби подати свої зауваження і пропозиції.

6

Після того бот регулярно присилатиме повідомлення, як проходить процедура оцінки впливу на довкілля.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: