fbpx

Юрій Бутусов: У нас не вистачає героїв, є лише пригоди

Політика 18:55, 21.08, 2017

Журналіст, головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов завітав до Івано-Франківська, де поділився з громадськими активістами та журналістами думками про гібридну війну на Донбасі, реформи і зміни в українському суспільстві.

КУРС вибрав з дискусії найважливіші тези Юрія Бутусова.

Про націю: «Нація – це не лише мова і свої підручники з історії, а, насамперед, структуроване суспільство, яке працює. Якщо немає працюючих інститутів культури і економіки, то і нація буде занепадати».

Про Білорусь: «У Білорусі немає війни, бо ця держава демонструє повну культурну і економічну залежність від Росії. Тому там немає ніяких проблем і ніякої війни, хоча умови для захоплення Білорусі набагато сприятливіші, ніж для того, щоб воювати в Україні. Але Путін бачить, що в Україні йдуть неконтрольовані процеси. Він бачить, що йде створення політичної нації, яка не лише говорить українською, а й на базі цієї мови і культури зароджується державність».

Про героїв: «Сучасна журналістика має шукати героїв. Герой має бути рушієм якогось процесу, змінює свою долю і долю людей навколо. Таких героїв якраз і не вистачає, вистачає лише пригод. Але є брак людей, які щось змінюють у суспільстві».

Про об’єктивну журналістику: «У нас багато говорять про об’єктивну журналістику, але це – запозичена модель, яка поки не відповідає нашому рівню розвитку. Об’єктивність і рівновіддаленість – не одне й те саме. Об’єктивність – це професійний погляд на те, що відбувається».

Про армію і дисципліну: «Армія і війна – єдине, що сприяє тому, що в українці не тільки цікавляться інформацією одне про одного, не тільки говорили одною мовою, а й отримали якусь внутрішню дисципліну. Люди, які пройшли війну, розуміють необхідність дисципліни у суспільстві. Раніше дисципліну створювала держава і палка Беркуту».

Про зміни: «Зміни у суспільстві відбуваються так повільно, бо люди досі думають, що воно змінюється лише коли поганих політиків поміняти на хороших. Хороший політик – продукт роботи самого громадянського суспільства».

Про Грузію: «Усі дивляться на приклади Сінгапура і Грузії. Ми ніколи не зробимо це. Ми – абсолютно інша країна з іншою площею і іншою кількістю людей. І Сінгапур, і Грузія зробили швидкі реформи тому, що це були маленькі країни з повністю знищеною економікою. Для них не було інших варіантів».


Круглий стіл відбувся в рамках проекту "Українська журналістика в умовах гібридної війни", який реалізує Івано-Франківський прес-клуб реформ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: