fbpx

З 1 січня на ринках заборонять продаж домашнього молока, сиру та м'яса

Суспільство 13:59, 25.12, 2014

Уже через тиждень, із 1 січня 2015 року, в Україні буде заборонено продаж на ринках необроблених молока та сиру домашнього виробництва, а також м'яса з подвірного забою.

Така норма передбачена в чинному законі "Про безпечність і якість харчових продуктів" і діятиме вона до 20 вересня 2015 року, коли на зміну прийде новий закон – "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". Новий документ затверджено відповідно до вимог інтеграції в Євросоюз, пише ГК.

Верховна Рада сьогодні вже винесла на порядок денний законопроект, який скасує заборону продажу домашніх продуктів із 1 січня. Зокрема, в пояснювальній записці йдеться про те, що статтю про заборону хочуть замінити статтею із закону, який набере чинності тільки наступної осені. У ній йдеться: "Цілі туші або частини туш парнокопитних та інших копитних тварин, туші свійської птиці, кроликів та малих диких тварин, риба, мед, яйця, молоко необроблене, сир домашнього виробництва і продукти рослинного походження можуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії, яка знаходиться на агропродовольчому ринку, державним інспектором, який знаходиться на цьому ж ринку. Не підлягають цим випробуванням харчові продукти недомашнього виробництва, які супроводжуються документами, що забезпечують простежуваність продукції". Тобто всю домашню продукцію слід буде перевіряти у спеціальних лабораторіях.

Зазначимо: майбутній "європейський" закон передбачає, що з 20 вересня 2020 року продукти тваринного та рослинного походження домашнього виробництва зможуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії.

А з 1 січня 2015 року продукти, отримані в результаті забою не на бойні, зможуть використовуватись виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку в межах 50 кілометрів від місяця забою або в області, в якій він здійснений.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: