fbpx

З Клюєва зняли недоторканність

Політика 12:06, 03.06, 2015

Верховна Рада зняла з депутата Сергія Клюєва депутатську недоторканність, підтримавши подання Генеральної прокуратури.

За таке рішення проголосували 287 депутатів, пише УП.

Під час виступу першого заступника Генпрокурора Володимира Гузира депутати обурювались, що у поданнях на двох депутатів – Клюєва і Мельничука, щодо Клюєва ГПУ просить лише дозволити притягнути його до відповідальності, а щодо Мельничука – притягнення до відповідальності, затримання і арешт.

Гузир нагадав, що у поданні вказують три епізоди: шахрайство в особливо великих розмірах, 2009-2010 роки, кредит на понад 200 мільйонів євро від державного Укрексімбанку та 250 мільйонів бюджетних коштів, які в тому числі мали бути перераховані на дітей.

Крім того, Гузир зазначив, що, крім вказаних у поданні фактів, ГПУ розслідує й інші епізоди, в тому числі і питання Межигір'я.

"Я вважаю, що це не останнє подання",  зазначив Гузир.

У свою чергу сам Клюєв повністю повторив свою аргументацію, яку висловлював на засіданнях комітету.

"Я не причетний до жодного злочину, а на членів регламентного комітету чинився тиск",  зазначив він.

"Я не закликаю вас стати на мій бік і на захист, я прошу вас виконати вимоги Конституції, закон про Регламент і не допустити порочну практику, коли в основу покладені не принципи верховенства права, а політична доцільність",  звернувся він до депутатів.

У свою чергу Юрій Луценко заявив, що питання про винуватість або невинуватість Клюєва має вирішувати суд.

Сергій Соболєв з "Батьківщини" теж заявив, що суд має встановити істину, але подання ГПУ повинні бути підготовлені професійно і не повинні мати підстав бути оскарженими у судах.

"Наш сьогоднішній крок – це дача згоди, а далі ГПУ отримає можливість розслідувати справу, щоб ніхто не ховався за депутатським мандатом",  додав він.

Депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко заявив, що НФ проголосує за зняття недоторканності з Мельничука, але не надаватиме згоди на затримання і його арешт.

У свою чергу Віктор Бондар, який виступав на комітеті і намагався затягнути процес розгляду, дав зрозуміти, що група "Відродження" не підтримає подання, і заявив, що це "є переслідування тих, хто не згодний з нинішньою владою".

У свою чергу представник "Опозиційного блоку" Нестор Шуфрич заявив, що депутатів втягують в корпоративні стосунки і що це справа господарського суду, і при цьому зазначив, що підстав для зняття недоторканності з Клюєва немає.

У свою чергу депутат Сергій Лещенко заявив, що передасть в ГПУ ще кілька журналістських розслідувань, щоб долучити їх до справи.

Надали згоду ВР на притягнення до кримінальної відповідальності Клюєва!!!ЗА – 287 голосів!!!Це перший дійсно важливий крок, хоча і запізнілий на 1 рік, до зміни системи!!!

Posted by Юрій Дерев'янко on 3 червня 2015 р.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: