fbpx

З обласного бюджету Прикарпаття просили 10 мільйонів, щоб розрахуватись за куплений МРТ-апарат для онкоцентру

Суспільство 16:51, 22.02, 2019

Сьогодні, 22 лютого, на комісії обласної ради з питань охорони здоров'я депутати розглянули питання "Про погодження календарного плану заходів Комплексної програми "Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020 роки".

Зокрема йшлося про виділення 10 мільйонів гривень на співфінансування закупівлі апарату МРТ для Прикарпатського клінічного онкологічного центру, інформує Фіртка.

Загальна вартість апарату становить 43 мільйони 380 тисяч гривень. Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА за результатами тендеру 27 грудня замовив томограф у ТОВ "Астріум".

Заступник голови облдержадміністрації Віталій Федорів зазначив, що процедура закупівлі томографа уже завершена. Наразі необхідно вирішити фінансове питання.

Головний лікар онкоцентру Володимир Романчук наголосив на необхідності такого апарату у медустанові. Мовляв, він потужніший, а старий уже декілька разів виходив з ладу. За його словами, загалом за минулі три-чотири роки було обстежено 9211 хворих прикарпатців. З них – пацієнтів онкодиспансеру тільки 4250 чоловік.

Втім депутати пропонували зменшити суму, мовляв, в інших медзакладах також є потреби, на які потрібні кошти.

Депутат обласної ради Олег Атаманюк озвучив свою позицію:

"Департамент без будь-якого обговорення оголошує тендер на 43 мільйони і ставить нас до відома. Так вирішувати питання і прикриватися тими речами не можна", – зазначив депутат.

Крім того, голова комісії Манолій Піцуряк додав, що дуже багато коштів пішли не туди, де справді є нагальна потреба. Тому запропонував виділити 5 мільйонів.

"Десь ми не могли крісла купити, дах перекрити,  пояснив Манолій Піцуряк.  Але я би не хотів звинувачувати департамент охорони здоров'я, а звинувачувати потрібно облдержадміністрацію. Про це треба було говорити перед тим, як ми ділили на сесії 60 мільйонів. Звичайно, питання треба підтримати, давайте підтримаємо. Ми можемо амбіційно не проголосувати, але це нічого не дасть. Я би хотів, щоб апарат МРТ був в області".

Директор департаменту фінансів ІФ ОДА Ірина Мацькевич додала, що таку велику суму важко буде знайти з інших спрямувань. А менші суми, яких потребують різні медзаклади області, ще можна буде шукати з перевиконання.

"Не робіть депутатів обласної ради заручниками ситуації. У вас кожної комісії змінюються пріоритети. Минулого разу вам не треба було МРТ. І пан Олег правий – змінюються ці пріоритети дуже дивно",  зауважив перший заступник голови Івано-Франківської облради Василь Гладій.

Крім того, поцікавився, скільки коштів виділяється на медицину з обласного бюджету.

Директор департаменту охорони здоров'я Микола Стовбан наголосив, що зараз мова йде про обласну установу.

"Медицина – це не точна галузь, де можна спрогнозувати все. У нас по області багато апаратів, які також виходять з ладу. Ми просимо з тою метою, щоб не втратити можливість співфінансування з ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку,  ред.)",  додав Микола Стовбан.

За його словами, минулого року можливість співфінансування закупвілі втратили.

Втім Василь Гладій нагадав, що фінансування медгалузі цього року збільшили вдвічі.

"Я ще раз говорю, ефективна робота має бути, а не ставити нас заручниками",  відмітив заступник голови обласної ради.

В підсумку при голосуванні депутати пропозицію не підтримали.

За даними ЄДРПОУ, засновником ТОВ "Астріум" є житель Києва Гранатір Желько. Зазначимо, що хорват Желько Гранатір фігурував у скандалі навколо закупівель урядом України реанімобілів Renault Master у 2007 році. Щоправда, у 2014 році суд визнав невинним Г. Желька та ще двох бізнесменів, що займалися переобладнанням базових автомобілів в санітарні. Їх підозрювали у привласненні 12 млн гривень.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: