fbpx

З психлікарні – у пульмоцентр: вихованця Залучанського дитячого будинку-інтернату перевели у Франківськ

Суспільство 17:37, 10.04, 2017

Після скандального повідомлення волонтерів БО "Українська благодійницька мережа" про нелюдські умови утримання колишнього вихованця Залучанського дитячого будинку-інтернату Сашка Корнелюка у Психіатричній лікарні №2 в с. Підмихайлівці Рогатинського району молодого чоловіка перевели в Обласний клінічний фтизіопульмонологічний центр в Івано-Франківську.

Як писав КУРС, у Сашка запідозрили закриту форму туберкульозу і перевезли до психіатричної лікарні у Підмихайлівцях, оскільки там є спеціальне туберкульозне відділення. У хлопця важка форма ДЦП і майже лежачий спосіб життя. Бактеріологічного аналізу для такого направлення йому попередньо не робили. 

Окрім цього, волонтери поширили звіт представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і порівняли психіатричну лікарню з катівнеюЙшлося про нелюдські умови утримання пацієнтів і порушення їхніх прав.

Коли волонтери УБМ провідали хлопця, він виглядав наляканим і казав, що його б’є персонал, йому не міняють підгузки і не лікують.

Після заяв волонтерів ставлення до хлопця у закладі змінилося. Його поселили у суботу, 8 квітня, в окрему кімнату та закріпили за ним медсестру.

"Кімната знаходиться поза приміщеннями, в яких перебувають інші хворі. Закріпили за Сашком молоду медсестру. Вчора його теж відвідували друзі – він вже був веселий, сміявся, навіть казав, що вже і не хоче додому",  зазначив керівник УБМ Василь Футерко

А сьогодні, 10 квітня, його з лікарні забрали в Обласний клінічний фтизіопульмонологічний центр в діагностичне відділення. Про це повідомив у коментарі КУРСу директор психіатричної лікарні №2 Михайло Клочаний. Він також запевняв, що до хлопця насильства не застосовували.

"Як ви можете уявити, щоб зараз у приміщеннях було холодно? Чи хтось там хлопця бив? Ще не встиг приїхати, два дні побув…  переконував Михайло Клочаний. – Ніхто його не ображав і не бив. З ним розмовляли. Він так сказав, бо він хотів додому. Він мало що може сказати. Ви собі уявляєте, щоб хтось із персоналу, хто має купу років досвіду роботи, ображав би інваліда? Він, бідолаха, долею наказаний".

Хлопця зустріли в Обласному клінічному фтизіопульмонологічному центрі. Тут підтвердили діагноз  туберкульоз, однак тепер визначають його форму. З відкритою формою туберкульозу доведеться боротися у лікарні. А із закритою формою він міг би повернутися до Залучанського дитячого будинку-інтернату, де йому зможуть надати необхідне лікування. Зазначимо, що закрита форма цієї хвороби є безпечною для оточення. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: