fbpx

За фасадом реставрації: франківські пам’ятки на Мазепи – у жалюгідному стані

Суспільство 18:12, 28.10, 2016

У центрі Франківська засяяли дві пам’ятки архітектури – на вулиці Мазепи завершили реставрацію фасадів будинків №7-9 і підсвітили їх. Все, що за оновленими фасадами пам'яток, залишилося в жалюгідному стані.

Пам’ятки здалеку милують око. Сумнів у відповідальній реставрації з’являється, якщо підійти ближче. Враження псують різностильові вітрини магазинів на першому поверсі, а також двері. У сторічних дверях в будинку з атлантами №9 на одвірку зберігся номер, якими маркували двері у станіславських каменицях. Під час оголошеної реставрації скляні колись поверхні дверей забили фанерою і все це затинькували свіжою фарбою.  

1"Те, що відбувається зараз  місті, виглядає як поточні комунальні ремонти, які мусять робитися через стан будівель. Це не може називатися реставрацією,  прокоментував результат реставрації архітектор, колишній спеціаліст з охорони пам’яток Франківська, один з авторів комунальної програми реставрації фасадів міських пам’яток Ігор Панчишин.  Реставрація – це завжди штука наукова і передбачає цілий комплекс наукових вимог. Державні будівельні норми регламентують всю цю процедуру і подають дорожню карту, що за чим робиться, де ключовим словом є "науковість". Проекту реставрації завжди передує цілий комплекс наукових робіт – обстеження, обміри, архівні роботи. Незалежно від того, велика пам’ятка чи маленька, загальнодержавна чи місцева, – мусить бути пакет наукових досліджень, перш ніж виконавці візьмуться за самі реставраційні роботи".

Ще три роки тому, коли розроблялася загальноміська Програма реставрації пам’яток у Івано-Франківську, завдання було поставлене так: реставрація фасадів, пояснює Панчишин. Тобто відновлення автентики зовнішнього вигляду будинків.

2"Відновлення і збереження автентики будівель, а не їхній ремонт,  наголошує спеціаліст.  Це вимагає перш за все детального обстеження стану будинку в цілому, визначення хімічного складу штукатурок, ліпнини і так далі. Приміром, щоби реставрувати ліпнину на карнизах, окрім того, з якими матеріалами слід працювати, потрібно знати, в якому стані перебувають конструкції даху, до яких ця ліпнина кріпиться. А ну як крокви треба спочатку поміняти, а вже потім братися за завитки на карнизі".

"Вікна і двері, безумовно, є частиною фасаду  деталями загальної "картинки" будинку,  відзначає архітектор.  Плюс всілякі теперішні техногенні штуки – сателітні антени, кондиціонери, кабелі,  все це теж належить до фасаду. Коли йдеться про реставрацію фасаду, то мусить бути реставраційний проект з усіма складовими – починаючи від обстеження і до матеріалів та технології виконання робіт. Коли робиться проект реставрації фасаду будинку, то в пакеті цього проекту є також креслення відновлення вікон та дверей. Мусить бути розписана вся технологія по столярці – як і що треба робити, в деталях".

3

"Якщо двері взяли і просто помалювали, то це вже комунальні ремонти, а не реставрація,  каже Ігор Панчишин. – І навіть тоді, коли МІУК чи хто там починає малювати двері у пам’ятці, то мусить перед тим прибігти до охоронця спадщини міста і дістати на це "візу"  погодження, що можна малювати так, а не інакше. Тому що треба знати, як малювати: можна ж пройти агресивними фарбами  і дерево взагалі буде знищене".

Ремонти в міських пам’ятках, які тепер мають робити ОСББ, вони мусять також щоразу погоджувати з охоронцем пам’яток, розкладає по поличках екс-охоронець.

"Служба охорони, я вважаю, в кожному з цих випадків є первинна серед інших служб, і її завдання є первинними серед інших завдань, якщо йдеться про збереження пам’яток. Чи реставрація, чи ремонт  охоронець у цьому випадку працює в парі з реставратором. І погоджує технологію. На жаль, так у Франківську не працюють. Не розуміють чи не хочуть розуміти. І подають реставрацію пам’яток архітектури у вигляді ремонту".

Проект реконструкції фасадів пам’яток на Мазепи, як повідомляли франківські ЗМІ, виготовили на замовлення комунального підприємства МІУК, на утриманні якого перебувають ці будинки. Ремонтні роботи профінансували в межах міської програми з бюджету. Раніше на умовах співфінансування з мешканцями будинків МІУК відремонтувала на пам’ятках дах. Проте ніяк не відреагувала на листи жильців привести в порядок каналізацію.

Каналізація в давніх будинках також давня. У підвалі в ґрунтовій долівці зяють півметрові забетоновані чотирикутники.

4

В них видно два менших і один більший отвори. Якщо кілька хвилин постояти над ними, то вслід за характерним звуком спущеної зі зливного бачка десь нагорі у квартирах води в отвори в цю "ванну" ринуть потоки. Кілька секунд стічні води бурлять у бетонній ємності, після чого стікають у найбільший отвір. Так працює "австрійська" ще каналізація – вже на вулиці Мазепи стоки потрапляють в труби сучасного колектора. 

5

Щоби приборкати вологу, запахи і бризки, мешканці будинку накривають зливні ями в підвалі дерев’яними накривками чи металевими пластинами. Проте грибок, яким вкриті стіни підвалу поблизу каналізаційних "ванн", виповзає на стіни під’їздів. Вологі плями і штукатурка, що обсипається, тріщини у підлозі на першому поверсі в під’їзді – це те, що щодня бачать мешканці будинку №9 і що може побачити кожен, якщо зазирне за оновлений фасад.  

6

Гнітюче виглядають і внутрішні фасади пам’яток, до яких не дістався ремонт. 

7

"Кілька років тому, у 2013-2014 роках, йшлося про те, щоби відреставрувати фасади ряду будинків на Мазепи – від початку вулиці і до Короля Данила. Там вони всі  пам’ятки. Була така ідея, і послідовно проводилися різні роботи для цього, зокрема були складені акти обстеження. Це робило ЄРЦ  було складене навіть реставраційне завдання. Були навіть зроблені обміри, креслення. Шукали кошти, переробляли реставраційне завдання помалювання будинків. Але повнокровного проекту я так і не бачив",  робить екскурс в історію Панчишин.

Читайте: Цегла на голову: у Франківську з чотирьох будинків на вулиці Мазепи опадають частини дахів та фасадів

Архітектор каже, що розмовляв з робітниками на реставрації фасадів цих двох пам'яток на Мазепи. "Вони натхненні були, старанні, але не фахові – не мали сертифікатів, самі розпитували про технологію",  каже він. І додає, що у Франківську немає жодної сертифікованої будівельної компанії, яка може робити реставраційні роботи на пам'ятках.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: