fbpx

"Заборонені" слова: у "Ваґабундо" Андрухович з Лаюком дискутуватимуть про сучасну поезію

Культура 11:12, 15.04, 2019

До Франківська з новою книжкою "Троянда" приїздить відомий поет Мирослав Лаюк. Зустріч із читачами відбудеться в "Підземному Переході Ваґабундо". Прийматиме поета і його книгу Юрій Андрухович – запланована дискусія про поезію і не тільки.

17 квітня, у середу, "Підземний Перехід Ваґабундо" в Івано-Франківську та "Видавництво Старого Лева" запрошують на зустріч із автором Мирославом Лаюком.
 
Письменник презентуватиме нову поетичну книжку – "Троянда", розповість про її концепцію та художню складову. А також про іронію, золотий колір та заборонені слова в серйозній поезії – "любов", "смерть", "страх". Книжка нещодавно вийшла у "Видавництві Старого Лева".
"Це книжка про реабілітацію "слів з великої букви", про те, що страх перед шаблоном став шаблоном, що коли "слова з великої букви" стають лише словами – ми мусимо їх перезапустити, навіть якщо це не всім подобається",  Мирослав Лаюк про книжку (для інтерв’ю блогу Yakaboo).
"Візуальна концепція книги будується на декоративному шрифті, що дозволяє засобами графіки передати складне значення простих слів. Ілюстрації представляють собою абстрактну графіку, в основі якої покладено літери. Різноманітні композиційні рішення спонукають читача зануритися в образ слова.
Вибір напряму дизайну ґрунтується на візуальних парадигмах fashion індустрії. Але це не є прямим копіюванням, а скоріше іронічний натяк на пафос",   ілюстраторка Альона Соломадіна про візуальну концепцію збірки.
 
Модеруватиме зустріч Юрій Андрухович. 
"Как делать стихи?" – запитував один поет і пояснював, як їх робити. Поети для мене поділяються на таких, у кого бачиш, як вони роблять вірші, й таких, у кого не можеш цього не тільки побачити, а взагалі хоч якось осягнути. Незбагненні поети. Незбагненно дивні, особливі, прекрасні. Мирослав Лаюк із "Трояндою" – це саме той другий поетичний світ. "Троянда" тут, поруч зі мною, на моєму письмовому столі. Повертаюся до неї,  гортаю, вдивляюся, вчитуюся: незбагненно, тонко і точно",  Юрій Андрухович про книжку.
Початок о 18:00. Вхід вільний.
 
Довідково: Мирослав Лаюк  прозаїк, поет, PhD в галузі філософії та літератури, викладач Києво-Могилянської академії. Співведучий програми "Час поезії" з Василем Герасим'юком на каналі UA: Культура. Автор романів "Баборня" (2016) та "Світ не створений" (2018). Дебютний роман "Баборня" (2016) увійшов до фіналу премій "Книжка року BBC", "Еспресо. Вибір читачів", "ЛітАкцент року". Мирослав є автором поетичних книжок "Осоте!", "Метрофобія", "Троянда", упорядником "Антології молодої української поезії ІІІ тисячоліття". Його вірші лягли в основу пісень гуртів "Dakh Daughters" та "OY Sound System".
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: