fbpx

Заклади профтехосвіти в області потребують негайного реформування, – Марія Рудик

Політика 18:42, 14.11, 2018

Професійно-технічні заклади сільськогосподарського спрямування в області необхідно негайно реформувати.

Перш за все, каже депутат Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Марія Рудик, йдеться про чітке формування регіонального замовлення на основі реальних потреб ринку праці та якомога швидше впровадження дуальної освіти. Йдеться про підготовку спеціалістів, яка має бути тісно пов’язана з практичним навчанням на підприємстві. Такі пропозиції галузеві комісії облради планують винести на сесійне засідання облради.

Наразі в області працює 5 професійно-технічних закладів сільськогосподарського спрямування. Вони розташовані в Коршеві, Городенці, Кутах, Войнилові, Богородчанах. Тут готують будівельників та  аграріїв.

Відтак студенти, які навчаються на таких спеціальностях, повинні проходити виробниче навчання за стандартами дуальної освіти, тобто на базі підприємств, де є обладнання та відповідна база. Таким чином роботодавець зможе готувати для свого підприємства фахових спеціалістів, переконана депутат. А це значною мірою вирішить проблеми, які склалися в закладах профтехосвіти.

"Тепер більшість закладів профтехосвіти передали на обласний бюджет. До прикладу, на один такий йде від 4 до 7 мільйонів гривень на рік. До їх реорганізації треба підходити дуже ґрунтовно. Регіональне замовлення має відбуватися відповідно до потреб, які є в області. Має бути вивчений достеменно ринок праці, і відповідно до цього здійснювати набір",  каже Марія Рудик.

Ще один важливий момент у питанні браку фахівців робітничих спеціальностей, каже Марія Рудик, є налагодження співпраці з закордонними колегами.

За словами депутата, Департамент освіти має підготувати пропозиції облраді щодо реформування, в них варто включити і надбавки до зарплати майстрам виробничого навчання, аби зацікавити людей іти працювати в такі заклади.

"Якщо такі пропозиції будуть фахово обґрунтовані, тоді кожен депутат їх підтримає, бо ми розуміємо, що ринок праці потребує робітників. В області є чималий запит на фахових електрика, штукатура, будівельника, столяра чи слюсаря",  каже Рудик.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: